ZMĚNIT MÍSTO

Kam na lyže? Ve většině skiareálů jsou díky nočnímu mrazu dobré podmínky

21.02.2014

 Praha 20. února (ČTK) - V řadě českých lyžařských středisek mají lyžaři i přes oteplení posledních dnů stále dobré podmínky. Lyžuje se většinou už jen na umělém sněhu, který se udrží díky nočním mrazům. Například v Jeseníkách zůstává v nejvyšších polohách až půl metru přírodního sněhu. Návštěvnost hor zvyšují jarní prázdniny. S problémy se kvůli teplému počasí potýkají níže položená střediska.

    Výhradně na technickém sněhu se lyžuje v hlavních střediscích Krkonoš a Orlických hor. I běžkaři tu naleznou upravené tratě, a to hlavně v krkonošských Horních Mísečkách a na vrcholu Černé a Světlé hory. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn jsou v provozu všechna hlavní přepravní zařízení kromě vleku Hřiště ve Svatém Petru a vleku Davidovky, otevřené jsou i černé sjezdovky na Medvědíně a ve Svatém Petru.
    Ve SkiResortu Černá hora - Pec, který provozuje střediska v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou, Černém Dole, Velké Úpě a Svobodě nad Úpou, mají lyžaři k dispozici 28 kilometrů sjezdových tratí. "Denně nyní ve SkiResortu lyžuje kolem 10.000 lidí," řekl ČTK šéf SkiResortu Petr Hynek.
    Prázdninám odpovídá vysoká návštěvnost i v dalších skiareálech. Tisíce lidí denně lyžuje i na sjezdovkách v západní části Krkonoš a v Jizerských horách. Více návštěvníků by si ale přál Ještěd nad Libercem.
    Spokojení jsou v nedalekém Harrachově, kde je na sjezdovkách od 35 do 55 centimetrů sněhu. "Tento týden zažíváme vrchol," potvrdil náčelník harrachovské lanovky Milan Goč.
    Horší situace je v Rokytnici nad Jizerou v Krkonoších. Při obvyklé zimě tam mohou nabídnout sjezdařům přes 22 kilometrů tratí, teď ani ne třetinu.
    Stále dobré podmínky panují v lyžařských areálech v Karlovarském i Ústeckém kraji. Nejlepší podmínky jsou ve vyšších polohách, na Klínovci jsou sjezdovky jsou stále ve vynikajícím stavu, pokryty 30 až 60 cm sněhu. Velmi dobré podmínky nabízí lyžařům i areál v Klínech na Mostecku.
    Většina sjezdovek je v provozu v Pardubickém kraji. Lyžuje se v Červené Vodě a Čenkovicích na Orlickoústecku stejně jako v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. V níže položených oblastech se už ale zastavily vleky v Přívratu na Orlickoústecku.
    Plné sjezdovky jsou díky jarním prázdninám na jižní Moravě v Jeseníkách a Beskydech. V průměru je tu na sjezdovkách denně 1700 až 1800 lidí. Prázdniny výrazně pomohly i střediskům ve Zlínském kraji. Sněhu ale kvůli teplému počasí z níže položených svahů ubývá. Některá před předčasným ukončením sezony nezachránil ani technický sníh. Na Pustevnách jsou v provozu Velká sjezdovka, vlek Pod Šumnou a dětský provazový vlek. Sníh stále drží i na sjezdovkách ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích.
    Na Vysočině si mohou lyžaři vybírat z devíti lyžařských středisek, z větší části jsou na Žďársku. V dobrém stavu se daří udržovat sjezdovky i na jihu Čech, kde bude o víkendu k dispozici asi devět skiareálů. Stále výborné podmínky k lyžování jsou ve Ski areálu Lipno, na Kvildě a v Horní Vltavici.
    Ve středních Čechách zůstávají v provozu tři areály. Lyžovat se bude na Monínci, v Chotouni u Prahy a na Šibeničním vrchu u Mnichovic.
    Jednu z nejhorších zimních sezon za poslední léta ale zažívají letos vlekaři například v Plzeňském kraji, kde je v provozu jen několik areálů, zejména v Železné Rudě a na Špičáku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu