ZMĚNIT MÍSTO

Počasí v Egyptě. Pomalu se vracejí vysoké teploty

21.02.2014

Země faraonů a pyramid zná v podstatě stejně jako Austrálie pouze dvě roční období, a to jaro a léto. Sníh se v arabské zemi objevuje opravdu jen zřídkakdy, navíc jen v podobě slabého poprašku při severním pobřeží, který způsobí vpád chladného vzduchu od severu. Jinak si ale v Egyptě sněhuláka nepostavíte, tedy alespoň toho ze sněhu. Jedinou možností je sněhulák z písku, který by ale asi vypadal trochu jinak než ten náš.

Egypt leží na severovýchodě Afriky, většina jeho území leží v nižších nadmořských výškách, které jsou povětšinou pokryty pískem neboli pouštěmi. Na území vyprahlého státu leží také proláklina Kattára, její nejnižší bod leží v nadmořské výšce -133 m.n.m. Celá země je vlastně od chladného vzduchu izolována, přes Středozemní moře k africkému pobřeží žádné extra nízké teploty neproniknou a vpády přes asijskou stranu jsou opravdu jen vyjímečné.

Díky převládajícímu slunečnému počasí a pouštnímu suchému prostředí se zde rychle prohřívá vzduch, což se projevu zejména v létě velmi vysokými denními teplotami, jenž často překračují hranici 40°C. Zatímco u nás panuje velmi mírná zima, na egyptském území byly minulé měsíce ve znamení obvyklého klimatu, kdy se denní maxima pohybovala kolem 13 – 20°C.

Se závěrem února a tím i zimy se do více než osmdesáti milionové země pomalu vrací vedra, v nejbližších dnech se v jihoegyptské oblasti dočkají více než 30°C. O víkendu by se sice mělo ochladit, nicméně „africké“ léto již o sobě pomalu dává vědět.

V turisticky velmi oblíbené Hurghadě by mělo být v dalších dnech jasno, do víkendu by zde mělo být kolem 30°C, příští týden by se mělo „ochladit“ na 25 – 27°C. Ve středu zde dvě hodiny po poledni naměřili 27.2°C, ve čtvrtek to již bylo 30.0°C. Čtvrteční minimum pak činí 11.8°C. Jen pro zajímavost, teplota Rudého moře v této oblasti je nyní kolem 23°C, Jadran je pak nejteplejší u chorvatského ostrova Hvar s nějakými 15°C. Pro otužilce žádný problém.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu