ZMĚNIT MÍSTO

Vitamíny ze zimní zahrádky. Kadeřávek, kapusta a topinambur

22.02.2014

S mrazivým počasím se kamarádí, jsou plné vitamínů a zpestří jídelníček. Ani když je zima v plném proudu a čerstvé zeleniny je v našich zeměpisných šířkách poskrovnu, nemíří řada zahrádkářů pro vitamínovou bombu do lékárny, ale vyráží k záhonům a sklízejí. Záhony totiž zákonitě nemusejí v zimě jen odpočívat. Opomíjené a polozapomenuté druhy zeleniny, které se zelenají na zasněžených a promrzlých zahradách, u nás opět získávají na popularitě a klestí si cestu na naše talíře.

Kadeřávek

Kadeřávku zima nevadí. Naopak teprve mrazy dodají této košťálové zelenině správnou jemnou chuť. Tohoto otužilce můžete sklízet po celou zimu. Z kadeřavých listů je výborné pyré, dávají se do polévky, vařené se servírují jako příloha, syrové do salátů.

A jak vám v zimě prospěje? Kromě jiných předností patří v kategorii zeleniny k nejbohatším zdrojům vápníku, navíc ve snadno vstřebatelné formě.

Růžičková kapusta

Celou zimu si můžete chodit na záhony i pro královnu zimní zeleniny. Nejodolnější odrůdy kapusty přečkají bez újmy i desetistupňové mrazy. Přestože z ní ve školních jídelnách udělali dětského strašáka, v poslední době si elegantní a lahodné kapustičky získávají svou pověst zpět. Receptů, jak je upravit je nepočítaně. Chutnají na másle, jako příloha k masu, do polévek i zapečené. S  neveselou vzpomínkou na již zmíněné školní jídelny ale dodávám - musí se to umět.

A co od ní můžeme mimo jiné očekávat? Množství minerálů, vitamínů i vody, které kapusta obsahuje například tělu pomáhá, aby rychleji zvládlo důsledky požití většího množství alkoholu. Nebo když sníte 100 g kapusty, dostanete do těla tři čtvrtiny doporučované denní dávky vitamínu A. Pozor je třeba dávat na její nadýmavost. Částečně ji snížíte, když kapustu uvaříte bez pokličky třeba s kmínem, saturejkou, koriandrem, zázvorem nebo semínky fenyklu či anýzu.

Topinambur

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok či židovská brambora je u nás dobře známý jako krmení pro lesní zvěř nebo pro králíky. Jako pochoutka na stole, kterou si můžete ze zahrady přinést čerstvou klidně na Štědrý den, už méně. Naštěstí se to postupně mění s tím, jak se šíří informace o prospěšnosti topinamburu. Hlízy se dobývají ze země stejně jako brambory. Na rozdíl od nich ale neobsahují škrob, nýbrž velké množství cenného polysacharidu inulinu, který nezvyšuje krevní cukr. Pro diabetiky a nejen pro ně je to ideální potravina. Když připočteme vysoký obsah draslíku, který činí z topinambur dobrý odvodňovací prostředek při otocích a další množství prospěšných látek, není divu, že se o něm mluví jako o klenotu. A tím je i na talíři. Jemná oříšková chuť topinamburu vynikne v salátech. Vařený může nahradit brambory, i když je sladší. Nepřekonatelná je ale topinamburová polévka, která byla v roce 2002 na veletrhu v Nice vyhlášena francouzskými gurmány nejlepší původní zeleninou pro přípravu polévky.

 

autor: Andrea Němcová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu