ZMĚNIT MÍSTO

Zima na severu Skandinávie

22.02.2014

Na pravou zimu již zapomeňte, jaro oficiálně startuje již za nějaký týden a počasí prozatím žádnou výraznou změnu neplánuje. Letos tak zůstaneme bez zimy, jestli nějakou kompenzaci připraví jaro v podobě několikadenních kalamit či bude pokračovat ve stejném duchu jako doteď, je velká neznámá. Pravdou ale je, že zima ještě na evropský kontinent zavítá. Tedy jen na pár dní a navíc jen do Skandinávie, respektive na její sever.

Počasí nad severem skandinávské oblasti a evropské části Ruska ovlivňuje během posledního zimního víkendu  oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad Barentsovým mořem. Po její přední straně proudí na sever Finska, Švédska a Norska velmi chladný vzduch z arktické oblasti. Zatímco tak za polárním kruhem měli v minulých dnech teploty jen lehce pod bodem mrazu, tento týden sem přinesl ochlazení.

V průběhu čtvrtečního dne bylo poměrně chladno v ruském Murmansku, největším městě za severním polárním kruhem, kde odpoledne naměřili -10.2°C, ve švédské Kiruně bylo hodinu po poledni jen -17.3°C. Převládala sice velká oblačnost, díky vlivu tlakové výše se ale obešla beze srážek. O víkendu nicméně zima opustí i sever Evropy, po přechodu frontálního systému se do Skandinávie opět obnoví příliv teplého vzduchu od jihozápadu a teploty se vrátí ke stardantům letošní zimy nezimy.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu