ZMĚNIT MÍSTO

Snowboarding. Muž chtěl zabavit děti a vymyslel nový sport

24.02.2014

V minulých článcích (zde, zde a zde) jsme si řekli něco o historii některých známých zimních sportů, které jsou řádnou součástí programu zimních olympijských her již stabilně, některé prakticky od jejich začátku. Nyní se zkusíme podívat na ty sporty, které se na olympiádě objevily jako oficiální sporty až v posledních desetiletích.

Snowboarding

Zimní olympijské hry v Naganu se staly premiérou pro snowboarding. Tehdy muži i ženy soutěžili ve dvou disciplínách: obřím slalomu a jízdě na U-rampě. O dva roky později v Salt Lake City se místo obřího slalomu jel paralelní obří slalom a na další zimní olympiádě v Turíně doplnil dvojici soutěží ještě také snowboardcross. Na letošních ZOH v Soči se poprvé objevila také disciplína slopestyle.

Vznik

A jaká je historie tohoto moderního sportu? První pokusy o snowboarding se objevovaly již v první čtvrtině minulého století, ale opravdový průlom znamenala až šedesátá léta. Američan Sherman Poppen chtěl vymyslet něco nového, čím by zabavil své děti při zimních radovánkách a spojil dvě lyže k sobě. Vylepšil je tím, že ke špičce připojil provázek, kterého se jezdec během jízdy držel jednou rukou. Tento vynález dostal název „snurfer“ ze spojení slov snow a surfer. Prkna procházela vývojem a zlepšováním, různí výrobci a sportovci přidávali vlastní úpravy a vychytávky a snowboard v průběhu let dostal současnou podobu.

Popularita

Do Evropy pronikl tento sport na konci sedmdesátých let a jako první se objevil ve Francii. Dlouho byl snowboarding považován za módní výstřelek a nikoliv seriozní sport, mnohá zimní střediska zakazovala snowboardistům vstup. Získával si však oblibu a v roce 1987 se konalo první neoficiální mistrovství světa v italském Livignu a švýcarském Svatém Mořici. Ve stejném roce byly založeny Severoamerická asociace snowboardingu a její evropská obdoba. V sezóně 1989/90 spatřila světlo světa Mezinárodní snowboardová asociace, která byla v dubnu 1991 nahrazena Mezinárodní snowboardovou federací ( zanikla v sezóně 2001/02, od srpna 2002 ji nahradila Světová snowboardová federace, která se však považuje za méně vlivnou ). V březnu 1990 vznikla asociace profesionálních závodníků. První oficiální mistrovství světa proběhlo v sezóně 1992/93 v rakouském Ischglu. Zúčastnilo se ho více než 240 závodníků z 20 zemí. V následující sezóně se o snowboarding začala zajímat Mezinárodní lyžařská federace a vytvořila vlastní Světový pohár.

V roce 1994 na ZOH v Lillehameru byl snowboarding zařazen jako ukázkový sport a protože vzbudil nesmírný zájem, v roce 1995 uznal Mezinárodní olympijský výbor snowboarding jako oficiální olympijský sport pro příští zimní olympiádu v Naganu.

autor: Anna Hrušková

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu