ZMĚNIT MÍSTO

Nový pramen v Mariánských Lázních. Znáte minerálkovod?

24.02.2014

Mariánské Lázně patří s ohledem na množství pramenů, které tu vyvěrají, k druhým největším českým lázním. Současně jsou nejmladšími lázněmi v západních Čechách. V jejich centru i okolí se nachází kolem stovky pramenů, k léčebným účelům se ale využívá zhruba jen čtyřicet z nich.


Nový pramen, který začal tryskat ze země nedaleko městského bazénu, byl objeven nedávno při hledání vlastního zdroje vody pro účely plaveckého bazénu. Podle odborníků obsahuje velké množství minerálů a mohl by být tedy vhodný pro léčebné účely, ne ale pro provoz bazénu. Teprve rozbory odhalí, zda bude tento nový pramen zařazen mezi ostatní zdroje využívané k léčbě. Město uvažuje o vybudování druhého páteřního minerálkovodu, na který by se mohli zájemci za poplatek připojit, podobně jako v Karlových Varech.

Unikátní prameny

Vyjímečnost mariánsko-lázeňských pramenů spočívá v jejich různorodém složení. I když pramení na poměrně malé ploše (v Mariánských Lázních a jejich blízkém okolí), nacházejí se v rozmanitém geologickém podloží. V důsledku různorodého složení hornin jsou tedy různé i léčebné účinky jednotlivých pramenů. Proto se v Mariánských lázních léčí velké množství chorob. Nejvydatnější jsou prameny ve Slavkovském lese, které přitékají do mariánsko-lázeňského údolí dlouhého zhruba tři kilometry. Teplota všech pramenů se pohybuje od 7 do 10 °C a minerální voda se užívá k pití, inhalacím a koupelím.

 

autor: Běla Nedorostová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.