ZMĚNIT MÍSTO

V zemi klokanů končí léto. Austrálie ještě zažije tropy.

25.02.2014

Tento týden je ve znamení střídaní ročních období, kdy severní polokoule přivítá jaro a jižní naopak podzim. V České republice a vlastně i na většině starého kontinentu v podstatě k žádnému střídání období nedojde, neboť počasí již dlouhou dobu připomíná spíše jaro, které ale až nyní začne i oficiálně. Pokud se tedy bavíme o jaru meteorologickém, to astronomické samozřejmě startuje až o 3 týdny později.

Na jižní polokouli bude situace podobná jako u nás, majorita pevniny v jižní polovině planety zná prakticky jen léto a jaro. Sníh a mráz se pravidelně objevuje jen v jižní oblasti Jižní Ameriky, kde se projevuje Antarktida. Na jihu Afriky a zejména v Jihoafrické republice se sice sněhová vločka občas objeví, jedná se ale o ojedinělou záležitost. No a u protinožců znají sníh leda tak z pohlednic. Ne, teď vážně, i v Austrálii během jejich krátké zimy lyžují, a to na jihovýchodě území na svazích Sněžných hor. Stejně je na tom i Nový Zéland, který se také může chlubit majestátnými horami. Více sněhu každou zimu obdrží větší Jižní ostrov, který také leží v mírném pásu. Na subtropickém Severním ostrově, kde kromě Aucklandu leží i novozélandská metropole, je to se sněhem o poznání horší.

Země klokanů je známá svým pouštím prostředím a v neposlední řadě úmornými vedry. Nicméně nyní, na konci února a tím i australského léta, je zde přeci jen znát, že nejteplejší část roku pomalu končí. Míst s teplotami nad 40°C ubývá a naopak přibývá míst, kde se rtuť teploměru drží pod tropickou třicítkou.

Poslední letní dny budou v rámci velkoměst (v nich žije naprostá většina australské populace) nejteplejší v Perthu, který je mnohými označován za nejslunečnější metropoli. Již toto pondělí zde v maximech naměřili 34.3°C a podobné teploty by měly vydržet do konce léta. Start podzimu by měl dokonce přinést hodnoty až kolem 40°C. Léto 2013/2014 bylo v západoaustralském hlavním městě teplé, v průměru se teploty motaly kolem 24.6°C, nejchladnějším letním dnem byl druhý den roku 2014 s minimem 9.6°C, nejúmornější byl 11. leden s maximem 43.5°C.

V australském největším městě, které je známé svým novoročním ohňostrojem – Sydney – bude o poznání chladněji a děštivěji. Oproti Perthu se tu v pondělí teplota vyšplhala nejvýše na 26.1°C a také v dalších dnech by měla převládat větší oblačnost s přehánkami a teplotami kolem 25°C. Sydney je ale obecně chladnější, neboť leží mimo pouští prostředí, chráněná vysokým pohořím, takže se sem horký vzduch dostává mnohem obtížněji. Možná proto se také jedná o nejlidnatější město nejmenšího světadílu, zkrátka je tu víc příjemně.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu