ZMĚNIT MÍSTO

Jan Žižka prošel kolem dubu, kterému je dnes už 700 let

26.02.2014

Dva duby, jejichž stáří je odhadováno na 500 a 700 let, stojí u bývalého hospodářského dvora Lomany nedaleko Plas. Jedná se o duby letní, které jsou vzácné nejen svým stářím, ale tvoří i zajímavou dominantu zdejší krajiny. Tyto přírodní památky jsou chráněny pro svůj vysoký věk a vzrůst od roku 1978.

Stáří staršího z dubů, který stojí při silnici III. třídy ve směru z Loman do Dražně, bylo spočítáno na 700 let, přičemž tento mohutný strom je podle ochránců přírody označen za nejstarší listnatý strom v okrese Plzeň-sever. Tento mohutný a stále živý dub je 28 metrů vysoký, průměr jeho kmene je 260 centimetrů, koruny 20 metrů a po obvodu má 776 centimetrů. K tomuto stromu se váže i zajímavá pověst. Podle ní prošel kolem dubu se svým vojskem Jan Žižka, proto se mu říká i Žižkův dub.

Druhý dub stojí na protější straně obce, na levé straně málo frekventované silnice, ve směru na Lomničku. I když je tento dub o dvě stě let mladší než první jmenovaný, je ve velmi špatném stavu, neboť v roce 2003 uhynul. Přesto je nadále chráněn a udržován. Stáří tohoto stromu je odhadováno na 500 let, jeho výška je 22 metrů, po obvodu boulovitého kmene bylo naměřeno 754 centimetrů a v koruně 16 metrů. Poslední měření obou dubů proběhlo v roce 1998. Duby jsou společně s lipami řazeny mezi nejstarší dřeviny rostoucí u nás.

 

Obec Lomany, kde oba stromy stojí, je bývalým dvorem, který patřil v 16. století k plaskému klášteru, vzdálenému odtud 5 kilometrů. Ke dvoru patřilo několik usedlostí, dva rybníky, mlýn, ovčín a myslivna, která se dochovala do dnešních dnů. Lomany třikrát vyhořely - poprvé byly vypáleny za husitských válek, po druhé za třicetileté války a potřetí v roce 1745. Dvůr patřil k plaskému klášteru i za knížete Metternicha.

 

text a foto: Běla Nedorostová



Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu