ZMĚNIT MÍSTO

Léčivé prameny v Mariánských Lázních. Slaný, plný vápníku nebo železa.

27.02.2014

Většina hlavních pramenů v Mariánských Lázních, je volně přístupná veřejnosti. Další, využívané k léčebným účelům, slouží v lázeňských provozech a jsou tedy nedostupné pro veřejnost. K těm nejznámějším a nejvíce využívaným se dostanete po značených cestách a najdete je i v turistických mapách.

Nejvíce využívané prameny

Šest hlavních pramenů – Rudolfův, Ferdinandův, Křížový, Lesní, Karolinin a Ambrožův - je využíváno k pitným kůrám. Nejstarším je Křížový pramen a mezi nejchutnější patří Ferdinandův, známý jako minerální voda Excelsior. Ferdinandův pramen má sedm vývěrů, z nichž pro pitnou léčebnou kůru se užívá Ferdinad I. Ten má přítok 15 litrů minerální vody za minutu. Pro jeho slanou chuť se mu dříve říkávalo slaný.

Dalším vyhledávaným pramenem je Rudolfův se 16 litry vody za minutu, který je známý pro svůj vysoký obsah vápníku. Jen pro porovnání - vydatnost Křížového pramene je 1 litr vody za minutu a například Karolinina pramene, který najdete u bývalé Kolonády, pod kostelem Nanebevzetí pany Marie, je 20 litrů vody za minutu. Karolinin pramen je užíván pro vysoký obsah hořčíku. Dalším, hojně využívaným, je Lesní pramen s vývěrem 15 litrů minerálky za minutu, který se nachází u Třebízského potoka. A poslední nejvyužívanější jsou Ambrožovy prameny s vysokým obsahem železa, které tryskají na třech místech, přičemž mají všechny podobné chemické složení.

 

Sedmý Mariin pramen

I když Mariin pramen je až sedmým nejvyužívanějším v pořadí, je vlastně nejvýznamější, protože podle něho byly Mariánské Lázně pojmenovány. Mariin pramen byl využíván již před založením lázeňského města. Tento pramen ale není určen k pití. Obsahuje velké množství sirovodíku a je využíván k plynovým zábalům a koupelím, a k injekční léčbě. Hlavní Mariin pramen má vývěr 10 a půl litru za minutu a jeho součástí je dalších zhruba čtyřicet menších vývěrů na dně Labutího jezírka, v parcích a také sklepích městských domů. Nejsilnější z Mariiných pramenů je součástí Starých lázní, kde pramení z rašelinového podkladu.

text a foto: Běla Nedorostová



Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu