ZMĚNIT MÍSTO

Pokud jaro nebude deštivé, hrozí sucho. Sněhu bylo 40x méně než loni.

27.02.2014

Praha 27. února (ČTK) - Pokud nebude jaro mimořádně deštivé, hrozí v tomto roce sucho. Sněhu je 40krát méně než loni, což se může negativně projevit na zásobách podzemních vod a vodnosti toků. ČTK to řekl hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka. Sucho už hlásí jižní Morava, mírná zima uspíšila práce na polích.

    "Zima byla srážkově výrazně podprůměrná a teplotně naopak nadprůměrná," konstatoval Daňhelka. Meteorologové tento týden informovali, že letošní zima patřila v Česku k nejteplejším za posledních 80 let. Co se týká sněhu, ten už nyní leží jen v nejvyšších polohách hor. Podle posledních odhadů je na území ČR 0,08 miliardy kubíků sněhu, což odpovídá litru na metr čtverečný. Loni touto dobou to přitom bylo 42 litrů na metr čtverečný, v roce 2012 38 litrů.
    "Stávající stav je nepříznivý z hlediska omezeného doplnění zásob podzemních vod," uvedl hydrolog s tím, že maximální stav podzemních vod i průtoků zpravidla nastává v březnu až dubnu. "Pokud v průběhu jara nedojde k výskytu nadprůměrně srážkového období, které by tento nedostatek kompenzovalo, pak tento faktor samozřejmě může nepříznivě přispět ke vzniku sucha v roce 2014," varoval Daňhelka.
    Připomněl, že relativně malé sněhové zásoby byly také třeba v roce 2008. Tehdy ale na začátku března přišly intenzivní srážky, které zejména v horských oblastech vyvolaly povodně.
    Podle dlouhodobého výhledu by ale měl být letošní březen na srážky povětšinou chudý.
    Nedostatku vláhy se obávají i zemědělci, kteří díky mírné zimě začali s pracemi na polích o měsíc dříve. Absence sněhu výrazně ovlivnila i návštěvnost lyžařských areálů, nedostatek vody může ohrozit i letošní vodáckou sezonu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu