ZMĚNIT MÍSTO

Zima ve svém závěru zmrazila Londýn. Ten kanadský

28.02.2014

Počasí na západ od nás ovlivňuje oblast nízkého tlaku vzduchu, která tu ale vlastně dominuje po celou zimu, což se projevuje zejména častým větrným počasím, kdy rychlost větru překračovala i 100 km/h. V závěru zimy 2013/2014 se ale dále na západ od tlakové níže bude nacházet oblast vysokého tlaku vzduchu, mezi těmito tlakovými útvary pronikne k jihu chladný vzduch ze severu a velmi nízkých teplot se dočká i velkoměsto Londýn.

Již během středečního rána zde rtuť teploměru klesla na -16.6°C a v nejbližších dnech by se denní maxima měla pohybovat kolem -11 až -7°C. K velmi nízkým teplotám by se měly přidat také mlhy a občasné sněhové přeháňky či sněžení.

Samozřejmě se nejedná o hlavní město Velké Británie, ale o stejnojmenné velkoměsto na jihovýchodě Kanady. V kanadském Londýně žije přes 360 000 obyvatel, což je poměrně dost. Na území Kanady a zejména USA je spousta měst, která mají stejná jména jako města v Evropě, většinou se ale jedná o obce či menší městečka. Příliš velkoměst se stejným názvem nenajdete.

Oba Londýny mají velký počet obyvatel, jejich zeměpisná poloha je také podobná (43. a 51. rovnoběžka), anglicky se mluví v obou případech a stejně tak ten i onen nabízí mrakodrapy. Klima je ale rozdílné, no pojďme si srovnat letošní zimy.

V Londýně bez podzemní železnice, tj. metra, byla zima chladná. V průměru se zde teploty pohybovaly kolem -7.3°C, nejvíce tuhlo 17. února, kdy teplota spadla na -28.3°C. Nejteplejší zimní den je 5. prosinec s teplotou 12.3°C. Na Štědrý den dorazilo ochlazení – ráno tu bylo kolem -7°C, večer (v 19 hodin) již teplota klesla pod -11°C. Novoročního oslavy probíhaly při teplotě -9.8°C, na svátek zamilovaných mráz trochu ustoupil a polibky na čerstvém vzduchu ochlazoval vzduch o teplotě -4.2°C (v poledne).

V Londýně, druhém největším městě Evropy (první je Moskva) se v zimě jako každý rok projevoval Golfský proud. Průměrná zimní teplota je téměř stejná jako u „kanadského bratra“, jen s kladným znaménkem, a to +7.2°C. V anglickém Londýně žádný silný mráz nebyl, minimum letošní zimy je -1.8°C, nejteplejším dnem bylo poslední pondělí měsíce února s hodnotou 14.9°C. Jak tu bylo na Štědrý den? Teplo, rtuť teploměru vyšplhala na 9.5°C. Největší novoroční ohňostroj v Evropě se nad Londýnským Okem a řekou Temží rozzářil při teplotě 9.1°C a čerstvém větru o rychlosti kolem 35 km/h.

 

autor: Kamil Sojka

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.