ZMĚNIT MÍSTO

Předpovídání počasí a jeho historie II. vysoká škola pro meteorology

02.02.2014

Včera jsme se v tomto článku dozvěděli o úplných počátcích předpovídání počasí. Již v 5. století před naším letopočtem se Řekové pokoušeli předpovídat počasí pomocí tzv. parapegmat. Článek končil 18. stoletím, dnes se dozvíme, jak to bylo dál.

 

Psychrometr a aneroid

 

 

Na počátku 19. století vznikla první meteorologická síť a první meteorologické ústavy, došlo na pojmenování oblaků latinskými názvy, na svět přišel psychrometr ( přístroj na měření relativní vlhkosti vzduchu ) a aneroid, který měřil atmosférický tlak.

V roce 1820 sestavil Heinrich Wilhelm Brandes mapu tlaku vzduchu a šlo o první synoptickou mapu ( A co je to ? Souhrnně zobrazuje oblačnost, rychlost větru, tlakovou výši, níži, hřebeny či brázdy a atmosférické fronty, tedy zjednodušeně mapa, kterou známe z předpovědí počasí, plná vlnovek, šipek a dalších symbolů ). Mezi lety 1842 – 1862 definoval Alexander von Humboldt pojem klima.

 

Využití matematiky

V roce 1873 se konal první meteorologická kongres ve Vídni a v témže roce byla ustanovena Mezinárodní meteorologická organizace. Následující desetiletí přinesly rozvoj synoptické meteorologie. Na počátku 20. století se norský fyzik a meteorolog Vilhelm Bjerknes zasloužil o rozvoj norské frontologické školy, která je založena na teoretickém rozpracování termodynamiky a hydrodynamiky vzduchových hmot, atmosférických front, tlakových níží a výší a všeobecné cirkulace atmosféry. Využil tedy při předpovídání počasí matematiku.

Výpočty se zpřesnily s vynálezem radiosondy v roce 1920, která pomohla zaznamenávat data ve výšce až 30 km, kam vystoupala na balónu. Do té doby se měření prováděla jen blízko povrchu Země.

Vysoká škola pro meteorology a první počítač

O numerickou předpověď počasí se pokusil v roce 1922 britský matematik L. Richardson. Jeho výpočet však dopadl neúspěšně. V roce 1930 byla v Moskvě založena první vysoká škola na vzdělávání meteorologů s vysokoškolským vzděláním. Během druhé světové války nastal rozkvět radarové meteorologie.

První počítač na světě vznikl v roce 1946 v USA a byl určen primárně pro vojenské účely, ale záhy došlo na jeho využití k předpovídání počasí. Tým pod vedením profesora Charneyho se vrátil k myšlenkám L. Richardse a upravil rovnice tak, aby byly použitelné pro počítač. V roce 1950 proběhly první pokusy s počítačovou předpovědí. Jeho zkoumání bylo úspěšné a vedlo k tomu, že od roku 1955 byly počítače využívány pro meteorologické účely již běžně.

O pět let později byl vytvořen první satelitní snímek Země, pořízený družicí na sledování počasí a rozvíjet se tak začala družicová meteorologie.

autor: Anna Hrušková

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu