ZMĚNIT MÍSTO

Maroko, Casablanka a zima. Málem padlo 30°C

23.02.2014

Casablanca (marocky Dár al-Bajdá) je největší město afrického státu, který je od evropského kontinentu oddělen zhruba 17 km dlouhou vodní plochou Gibraltarského průlivu. Více než 3 milionové velkoměsto leží při pobřeží Atlantického oceánu, v nížinatém terénu v nadmořské výšce do 430 m.n.m., pozadí města však tvoří Atlas, nejvyšší pohoří severní Afriky (jeho nejvyšším bodem je vrchol hory Džabal Tubkal, který se nachází ve výšce cca 4 165 metrů. Toto pohoří, konkrétně jeho část Vysoký Atlas, pokrývá většinu území africké země.

Casablanca leží v subtropickém klimatickém pásu, nachází se ale v nejchladnější části severní Afriky. Severozápad afrického kontinentu (Maroko, Alžírsko, Tunisko) totiž leží blízko Evropy, často sem tak ze Španělska proudí chladnější vzduch, který se pak rozšiřuje do dalších končin. Zatímco tedy v Egyptě již „bojují“ s úmornými vedry, v Maroku kolikrát ani ještě teplota nepřekročí 30°C. Samozřejmě to neplatí vždy, ale obecně je pobřeží Maroka chladnější než například egyptská Hurghada.

V lednu skoro 30°C

Zatímco ve vysokých nadmořských výškách Atlasu se sníh objevuje každou zimu, v Casablance si sněhuláka nepostavíte. V zimě se tu teploty v průměru pohybují kolem 13°C, v létě okolo 23°C. Letošní zima zde oproti starému kontinentu nikterak abnormální počasí nenabídla, rtuť teploměru se v období od 1. prosince do 28. února v průměru pohybovala kolem 13.7°C. Málem tu padla třicítka – 8. ledna tu naměřili 29.8°C. Největší zima ale byla hned v úvodu roku s minimem 5.4°C. Právě díky nejnižší teplotě byla letošní zima o krapet chladnější, v předešlém zimním období se Casablančané dočkali nejnižší hodnoty 6.0°C (10. února 2013).

Na Štědrý den bylo v Casablance 20°C, silvestrovské oslavy si tamní obyvatelé i návštěvníci užívali při teplotě od 8.4°C (půnoc) do 5.4°C (novoroční ráno). Tři Králové přinesli v maximech 17.6°C, úvodní den zimních olympijských her v Soči přinesl do Casablancy 18.6°C. Jen pro zajímavost, zatímco v marockém největším městě bude v nejbližších dnech polojasno s teplotou kolem 19°C, ve zmíněné Hurghadě bude až kolem 29°C.

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu