ZMĚNIT MÍSTO

Turecko - nejhezčí turistické trasy podle apoštola Pavla

02.03.2014

Kdo se nerad jenom válí na pláži a má trochu fyzičku a dost času, nezalituje, pokud zjara podnikne cestu do tureckého terénu. Pro turistické fajnšmekry má totiž Turecko nachystané dvě dálkové turistické trasy. Úchvatná kombinace přírodních krás, turistického výkonu a bohaté historie je staví mezi dálkovými turistickými trasami na nejvyšší příčky zájmu. Pokud ovšem má člověk dostatek času.

Stezka zvaná Lycian Way sleduje stopy drsného pobřeží středozemního moře poloostrova Teke, v oblasti Lycia v jihozápadním Turecku. Historie stezky je příběhem o nelítostném boji proti řeckým kolonizátorům. Její stopy vedou hluboko do historie Turecka, až do prvního tisíciletí př. n .l.

Lycian Way, která byla otevřena v roce 1999, a St Paul Trail z roku 2004. Lycian Way byla zřízena Ministrestvem kultury a cestovního ruchu a její zbudování bylo sponzorováno Garanti Bank. Stezka St. Paul byla zřízena Ministerstvem lesnictví a nebyla sponzorována nijak.

Obě trasy jsou scénicky nádherné, přibližně pět set kilometrů dlouhé a zaberou minimálně měsíc pochodu. Samosebou si můžete trasu rozdělit na části, není nutné projít ji celou. Ale vzhledem k měnícím se podmínkám klimatickým i morfologii krajiny si uděláte při absolvování celé délky komplexní obrázek o krásách Turecka z trošku jiného úhlu pohledu.

Značené v terénu jsou obě trasy červeno-bílou barvou zhruba každých sto metrů. Lycian Way má kromě toho žluté a zelené značení na křižovatkách cesty se zpevněnou komunikací a také má to, co ji staví mezi deset nejhezčích dálkových turistických světa – nezaměnitelný genius loci.

Stezka St. Paul je značená z Perge, severovýchodně od jezera Egirdir. Pak je tu druhá větev začíná u Beskonak, u vchodu do národního parku kaňon Köprülü, 80 km severovýchodně od Antalya a vstup do první cestu na římské místě Adada. Stezka šplhá přes římské silnice, chodníky a lesní cesty, vhodné i pro horská kola. Je to divočejší cesta než Lycian Way. Stezka byla otevřena v roce 2008, aby podpořila turistický ruch na venkově.

Trasa stezky Lycian také sleduje historickou cestu apoštola Pavla na první misi do Anatolie. Trasa začíná na úrovni hladiny moře a šplhá do 2200 metrů nadmořské výšky, přičemž je odstupňována v obtížnosti od střední až po těžkou, jelikož má mnoho stoupání a klesání k moři a opět pryč od něj. Nejlehčí část je na začátku nedaleko Fethiye a Faralya a čím dále postupujete, tím těžší se stává. Je vedena převážně po stezkách pro mezky, většinou po vápenci, v tvrdé a kamenité půdě. Stezka stoupá (často za použití žebříků a řetězů) k vápencovým vrcholům téměř až do výšky dvou tisíc metrů, prochází nad strmými útesy s fantastickými výhledy na moře a zátoky, borovými a cedrovými lesy, kolem vodopádů, přes starobylé mosty a vesničky a přes široké pastviny padá do údolí se spoustou religiozních památek a dále k mořské hladině. Nejhezčí je právě na jaře (březen a duben) a na podzim (říjen a listopad), a je to také období, kdy je klima na trase snesitelné (přes léto je vedro a prašno) a přitom se ještě klidně můžete koupat v moři. Na trase lze tábořit (není třeba žádat o povolení), nebo lze využít v první části cesty penzionů v Lycian, Faralya, Patara, Kalkan, Kas, Myra, Finike, Adrasan, Olympos, Cirali a Tekirova.

Pro trasu Saint Paul Trail byl vydán i digitální Průvodce pro iPhone aplikace, který poskytuje uživatelům GPS navigace a lokalizované informace o stezce.

Dalším informace načerpáte na: ww.lycianway.info, http://cultureroutesinturkey.com/c/st-paul-trail

text a foto: Dana Jakoubková


 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu