ZMĚNIT MÍSTO

Soumrakové jevy III. Zelený paprsek a fialová záře.

06.03.2014

V předchozích dvou článcích (první díl najdete zde a druhý zde) jsme se věnovali zajímavým soumrakovým jevů jako jsou červánky, noční svítící mrazy nebo soumrakový oblouk. Dnes, ve třetím a závěrečném díle, se dočteme o zeleném paprsku a fialové záři.

Zelený paprsek 

Zelený paprsek můžeme vidět pouze tehdy, pokud je atmosféra průzračně čistá a obsahuje málo vodních par. Z horní části slunečního kotouče při jeho východu či západu zazáří na kratičký okamžik, často jen zlomek vteřiny, jasné zelené světlo. Někdy mívá i namodralou barvu.

Fialová záře

Dalším vzácnějším jevem je také fialová záře. K tomu, aby byla viditelná, potřebuje podobné podmínky, jako zelený paprsek, tedy průzračnou atmosféru a bezoblačnou oblohu. Tento jev je ale podstatně delší a trvá zhruba 20 až 30 minut. Má podobu velkého světelného kruhu nafialovělé barvy, který se zvedá od obzoru, za kterým se nachází Slunce.

Pokud si neumíme představit, jak který jev vypadá, stačí se podívat do literatury či na internet, kde je velké množství fotografií i videí. Pak možná zjistíme, že jsme řadu těchto jevů již viděli, jen jsme nevěděli, oč jde. Můžeme si tedy vychutnat západ slunce jinak, než dosud a stejně tak i jeho východ, který je označován jako ranní soumrak, avšak je třeba mít na paměti, že průběh jevů je přesně opačný… A pokud si vezmeme třeba fotoaparát, můžeme některé krásné výjevy i zvěčnit.

Zelený i modrý paprsek během jednoho západu slunce najdete například zde.

autor: Anna Hrušková

ilustrační foto: thinkstock.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu