ZMĚNIT MÍSTO

Příkopy u silnic: Smrtící past pro zvířata

07.03.2014

Na silnicích i kolejích umírají denně desítky volně žijících zvířat a živočichů, od spárkaté a černé zvěře po šelmy, dravé ptáky, sovy a další živočichy a zvířata. Za jeden únorový týden přijali například v plzeňské Záchranné stanici živočichů kolem deseti poraněných zvířat, mezi nimi i dvě chráněné vydry říční, pět lesních káňat a několik drobných ptáků, které srazila auta.

To je ale pouze jen část z množství zvířat, která srážku přežijí a současně je někdo objeví. Navíc i po poskytnutí pomoci musí být některá zvířata kvůli závažnosti zranění utracena a nebo zůstávají trvale handicapovaná a odkázaná na lidskou péči.

Proč jsou příkopy pro zvířata tak nebezpečné

Mohou za to lidé, kteří vyhazují do příkopů podél silnic odpadky a zbytky jídla. Zvěř i ptáci především v zimě, kdy mají nedostatek potravy, se nejčastěji stahují právě k příkopům a železničním koridorům, kde nacházejí zbytky. Tato místa lákají i hraboše, myši a potkany, za kterými se následně stahují dravci a sovy. Právě sovy, které loví zejména za tmy, se tak snadno dostanou do střetu s autem, aniž by je řidič ve tmě včas zahlédl a pak v zápalu lovu končí pod koly aut nebo vlaků. Obhlížet příkopy chodí ale i šelmy - lišky, kuny nebo jezevci, kteří ví, že zde najdou také něco k snědku. Nechodí ale jen za zbytky potravy, nýbrž i za zvěří, kterou srazilo auto.

Jak můžeme pomoci?

Třeba tím, že nebudeme vyhazovat odpadky a zbytky jídla kolem silnic. I když po pravdě řečeno, je to jen částečná pomoc. Zamezíme alespoň tomu, že se hlodavci a tím pádem i zvěř, dravci a další ptáci, přestanou k příkopům stahovat. Šelmy a další zvířata ale často přes silnici jen přebíhají, proto by měli být řidiči opatrní zejména v blízkosti lesů, polí a luk. Mnozí si ale tuto skutečnost neuvědomují a volně žijící zvěř tak doplácí na naše pohodlí, civilizační výdobytky a bezohlednost.

Pod koly aut a vlaků často hynou i vzácní orli mořští

Orel je největší pták hnízdící u nás a v přírodě konzumuje hlavně mršiny a uhynulá zvířata, která se nacházejí často právě u silnic a tratí. Vzhledem ke své váze a rozpětí křídel je poměrně těžkopádný a tak nestačí většinou rychle reagovat na blížící se nebezpečí. Podobně končí svůj život i mnoho zpěvných ptáků. Nejvíce případů usmrcených zvířat je právě v zimních měsících, kdy zvěř trpí nedostatkem potravy a stahuje se k příkopům. Navíc jsou v zimě kratší dny a tedy i brzy tma a snížená viditelnost. Buďte tedy na svých cestách více opatrní a myslete na to, že vám cestu může zkřížit nečekaný střet se zvířetem.

Chráněná vydra říční

V posledních letech zaznamenali ochránci kromě přejetých zajíců, lišek, srnek, jezevců a divokých prasat, také bobry, vydry a další vzácné druhy živočichů. V únoru byly například dvě vydry říční sraženy auty na Plzeňsku. Jedna z nich srážku nepřežila. Druhá, nalezená na Klatovsku s těžkým otřesem mozku, byla převezena do Záchranné stanice živočichů v Plzni. Odtud byla následující den po probrání odvezena zpět na místo, kde byla nalezena. Jednalo se totiž o samici, která měla s největší pravděpodobností někde svá mláďata. Proto se pracovníci záchranné stanice po konzultaci s ochránci vydry říční rozhodli, ji očipovat a vypustit zpět do přírody.

Autor: Běla Nedorostová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu