ZMĚNIT MÍSTO

Zelináři vyjeli do polí, jarní zelenina možná bude na trhu dřív

06.03.2014

Olomouc (ČTK) - Zelináři díky nezvykle teplému počasí vyjeli do polí o měsíc dřív než v předešlých letech. Pokud se rtuť teploměru nadále udrží nad bodem mrazu, tak by letos jarní zelenina mohla z tuzemských polí zamířit na pulty obchodů se zhruba dvoutýdenním předstihem. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman.

"V polích jsme skoro o měsíc dřív než normálně. Už koncem února zelináři seli první ředkvičky, petržel i mrkev," uvedl Zeman, podle něhož časné zahájení jarních prací ještě neznamená, že také sklizeň jarní zeleniny bude o měsíc dřív. "Stále je ještě poměrně chladno a rostlinky ke klíčení potřebují určitou teplotu, která zatím není. Odhaduji, že sklizeň by mohla být ranější zhruba o 14 dní," uvedl Zeman.
Zelináři zatím nemohli teplé počasí využít k výsadbě například květáku, protože nepočítali s teplým únorem a jeho sadbu mají objednánu až na konec března, takže na květák z tuzemských polí si spotřebitelé ještě musejí počkat.
Zeman připomněl, že zima byla poměrně suchá a zelináři musejí citlivě hospodařit s půdní vláhou. "Ještě nemůžeme zavlažovat, protože máme strach systémy napustit. V noci může přijít mráz a závlahové zařízení nám popraská," uvedl.
Osevní plochy zeleniny v Česku klesly za posledních deset let takřka o 30 procent a ustálily se zhruba na 9500 hektarech. Dovoz zeleniny naopak vzrostl o více než polovinu a ze zahraničí nyní pochází zhruba dvě třetiny v tuzemsku zkonzumované zeleniny. Nepříznivě podle zelinářů zapůsobilo především otevření trhu po vstupu do EU, protože některé unijní země obor podporují více než ČR.
Loni záplavy zničily 12 procent tuzemských polí se zeleninou. Největší škody vykázali pěstitelé ve středních a severních Čechách. ZUČM už dříve odhadla, že v Česku bylo loni sklizeno zhruba 250.000 tun zeleniny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu