ZMĚNIT MÍSTO

Borečský vrch v Českém Středohoří. Domov mnoha ptáků a chráněných rostlin

08.03.2014

Většinu kopců Českého středohoří je nejlepší navštívit na jaře, kdy jejich svahy pokrývají květy vzácných druhů rostlin, nebo na podzim, kdy se zdejší listnaté lesy krásně zbarví do mnoha barev. Výjimkou je Borečský vrch (446 m n. m.), který se vyplatí navštívit zejména v zimním období. Důvodem jsou tzv. ventaroly, tedy výstupy teplého a vlhkého vzduchu z puklin na vrcholu kopce, které jsou nejvýraznější za mrazivých teplot.

Puklinový systém

Dříve se lidé domnívali, že se jedná o pozůstatky sopečné činnosti. Vysvětlení je ale jiné. Tento jev vděčí za svůj vznik rozsáhlému puklinovému systému, který prostupuje vulkanickým tělesem. Uvnitř horninového tělesa je během letního období akumulováno teplo. V zimě dochází k nasávání chladného vzduchu na úpatí kopce, vzduch se uvnitř kopce ohřívá, obohacuje o vlhkost a stoupá vzhůru. Na vrcholu kopce vychází z puklin až 16 °C teplý vzduch. Na tento jev je vázán výskyt játrovky borečky vzácné, která v České republice roste pouze zde. I v největších mrazech zde můžeme pozorovat aktivní hmyz, nebo třeba také mloka skvrnitého. Po namáhavém výstupu se na vrcholu kopce můžou ohřát i turisté. Když se vodní pára dostane do styku s chladnými větvemi stromů a keřů, okamžitě kondenzuje a tvoří se tak silná vrstva námrazy.

Led i v létě

V létě je horninové těleso naopak chladnější než vzduch v okolí. Směr proudění je proto opačný. Teplý vzduch nasávaný na vrcholu se uvnitř kopce ochlazuje, klesá a vytéká na úpatí kopce. V sutích na úpatí můžeme proto i na začátku léta nalézt zbytky ledu. Na chladných sutích roste například lomikámen trsnatý a žijí zde některé druhy hmyzu, které se zde udržely od konce doby ledové.


Návštěva Borečského vrchu je ovšem zajímavá ve všech ročních obdobích. Svahy vrchu jsou většinou porostlé přirozenými listnatými lesy s dubem, lípou, javorem a jasanem. Lesní porosty jsou domovem datla černého, holuba doupňáka, slavíka obecného, krahujce obecného a mnoha dalších druhů ptáků. Na jaře zde rozkvétá celá řada chráněných druhů rostlin, například koniklec otevřený, bělozářka liliovitá nebo kosatec bezlistý. Vrch je chráněn jako národní přírodní památka a také byl vyhlášen evropsky významnou lokalitou v rámci evropské sítě chráněných území Natura 2000.

Borečský vrch se nachází v západní části Českého středohoří asi 5 km severozápadně od města Lovosice. Na jeho vrchol vede 3 km dlouhá okružní naučná stezka, která začíná ve vesnici Režný Újezd. Celkem 9 panelů naučné stezky vás seznámí zejména s geologií, faunou, flórou a také s historií.

text a foto: Jan Kyselka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu