ZMĚNIT MÍSTO

Kambodža: Začátek jara v Phnompenhu

07.03.2014

Nejen ve střední Evropě byly a budou první jarní dny ve znamení teplejšího, slunečného a na srážky chudého počasí. Ke slovu se dostane rozsáhlá oblast vysokého tlaku vzduchu, minimálně do začátku příštího týdne tak můžete deštníky i kabáty nechat doma a sáhnout spíše po slunečních brýlích. Anticyklona ovlivní počasí i nad Britskými ostrovy, i zde si tedy dopřejí klidu od vydatných srážek, které je provázely v podstatě celou zimu 2013/2014.

V Asii přinese začátek jara dvojí tvář – sever bude stále mrazivý a pod sněhem, směrem od 45. rovnoběžky dále k jihu budou teploty naopak stoupat a po sněhu už nebude vidu ani slechu (vyjma velehor).
Mezi asijská místa, kde je v zimě sníh a mráz pasé, patří kambodžská metropole Phnompenh, která je zároveň největším městem tohoto státu – je domovem pro více než 2 300 000 lidí. Kambodža také nabízí krásy tropického prostředí s nádhernými písčitými plážemi, je však ve stínu sousedního Thajska, jehož typické pobřeží lemované malými ostrůvky zkrátka v Kambodže nenajdete.


Phnompenh leží v jižní části Kambodži v nadmořské výšce kolem 12 m.n.m., přibližně 150 km od pobřeží Thajského zálivu. Město se nachází u asijské veleřeky Mekong, která končí ve Vietnamu, respektive ve vodách Jihočínského moře. Metropole stejně jako celý poloostrov Zadní Indie leží v subekvatoriálním klimatickém pásu, namísto střídaní ročních období se tu tak střídají monzuny.
První jarní den do Phnompenhu žádné neobvyklé počasí nepřinesl – nejvyšší denní teploty se vyšplhaly na 33°C, k tomu foukal mírný vítr o rychlosti kolem 3 m/s. Jen pro zajímavost, v loňském roce přinesl 1. březen v maximech až 35°C, relativní vlhkost vzduchu se ale držela jen na 50% (odpoledne), žádné nesnesitelné dusno se tak nekonalo.


Počasí je v této metropoli poněkud stereotypní. Monzuny sice přinášejí střídaní deštivého období s méně deštivým, teploty jsou ale po celý rok téměř stejné a jen zřídkakdy sem pronikne chladný vzduch ze severu. Průměrná roční teplota se zde pohybuje kolem 28°C, na srážky je nejbohatší říjen s průměrnými 320 mm, naopak obvykle tu nejméně prší v únoru, kdy se úhr srážek pohybuje okolo 12 mm. První jarní měsíc, tedy březen, přináší teploty od 24 do 35°C a k tomu cca 60 mm srážek.
Minimálně dalších 7 dní tu bude ve znamení slunečného počasí, které se obejde beze srážek a sluneční paprsky budou přispívat k odpoledním hodnotám atakujícím hranici 36°C, povětšinou bude okolo 33 až 35°C.

Některé další údaje z této oblasti:
Štědrý den 2013 přinesl v maximech 29°C, k tomu mírný vítr o rychlosti kolem 5 m/s
Silvestr byl o něco chladnější s maximem 28°C, novoroční oslavy probíhaly při teplotě 23°C
Zima 2013/2014 přinesla průměrnou hodnotu 27.1°C, nejchladnějším zimním dnem byl 23. leden s minimem 18°C, nejteplejší den zimy byl naopak 10. únor s 35°C
V roce 2013 v Phnompenhu rtuť teploměru vystoupala nejvýše na 40°C, a to 6. dubna, nejníže naopak klesla k 12°C, a to 21. února
Nejsilnější vítr v minulém roce zasáhl kambodžskou metropoli 11. srpna, kdy v nárazech dosahoval rychlosti až 15 m/s (55 km/h)
Nejníže klesl atmosférický tlak v roce 2013 na hodnotu 999 hPa, naopak nejvyšší hodnota činila 1017 hPa.

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu