ZMĚNIT MÍSTO

Nejmenší město ve střední Evropě. Rabštejn nad Střelou má jen 21 obyvatel

09.03.2014

Rabštejn nad Střelou na severním Plzeňsku je nejmenším městem nejen v České republice a ve střední Evropě, ale zřejmě i na světě. Společně s chorvatským městečkem Hum zaujímá první místo v minimálním počtu stálých obyvatel a ucházel se o zapsání do Guinessovy knihy rekordů. Romantické a turisticky přitažlivé městečko leží na řece Střele, 7 kilometrů na severovýchod od Manětína a zhruba 45 kilometrů severně od Plzně.

Rabštejn nad Střelou byl v roce 1992 vyhlášen městskou památkovou zónou. Nachází se zde nebývalé množství historických památek na jednom místě. Kromě lidové architektury, konkrétně roubených a hrázděných stavení, tu můžete obdivovat barokní zámek na skalnatém ostrohu, bývalý klášter, zříceniny dvou hradů, kostel či židovský hřbitov z 18. století a nebo morový kříž ze 17. století a smírčí kříž z 15. století. V městečku se dochovalo i několik hospodářských usedlostí, pastouška a bývalý špitál, který je kombinací roubené a hrázděné stavby. Zajímavou dochovanou stavbou je i mlýn U Lišáků se šindelovou střechou. Podél silnice procházející obcí stojí několik staletých lip a barokní sochy světců.

Přírodní park Horní Střela
Své krásy nabízí i zdejší romantická příroda. Rabštejn se nachází v oblasti přírodního parku Horní Střela a dostanete se sem po silnici ze Žlutic směrem na Žihli. Ta je rovněž zajímavým místem, známým největšími žulovými balvany v České republice. O nich ale až příště. Nejzajímavějšími místy Rabštejna i jeho okolím vede okružní naučná stezka Rabštejn-Střela, která je dlouhá necelých 7 kilometrů a má 14 zastavení. Zavede vás k místním památkám i přírodním krásám městečka. Okolí Rabštejna nabízí také cyklotrasy a stezky pro pěší. Městečkem protéká řeka Střela, která se vine kaňonovitým údolím kolem Havraního ranče, mezi Rabštejnem a Žihlí, kde se můžete projet na koni nebo v kočáru. Rabštejn a Havranní ranč dostaly jména podle pověsti o havranovi, v jehož útrobách byl nalezen kouzelný drahokam. Město, které vzniklo na skále a bylo součástí německých Sudet, se jmenovalo Rabenstein neboli Havranní kámen.

Historie
První písemná zmíňka o městečku je z roku 1269, status města získal Rabštejn v roce 1339 od Jana Lucemburského. Povodí řeky Střely bylo osídleno už v pravěku. Dominantou městečka je klášterní kostel Sedmibolestné Panny Marie s loretánskou kaplí. Mezi nejstarší historické skvosty patří kamenný most - technická památka, údajně starší než Karlův most v Praze. Zachovány jsou zde i části městských hradeb a v okolních lesích dvě zříceniny hradů Sychrov a Rabštejn. Původní hrad na ostrohu byl s městečkem spojen hradbami, ze kterých zbyly jen některé části a dvě okrouhlé věže.

Další zajímavosti
Rabštejn má i svoji astronomickou observatoř, kde se dozvíte, že je zde nejvíce jasných nocí a nejméně srážek v ČR. Těžila se tu také velmi kvalitní břidlice, z níž je střecha chrámu sv. Víta na pražském Hradě, střecha Prašné brány nebo hradu Karlštejn. O Rabštejn se totiž zajímal Karel IV. z důvodu obrany státu a podporoval takzvaný manský systém kolem hradů. Mezi ně patřil i Rabštejn, na kterém král čas od času pobýval a jeho návštěvy tohoto místa jsou doložené.

V současné době je v Rabštejně 75 domů, z nichž většinu tvoří rekreační objekty. Stálých obyvatel tu žilo podle posledního sčítání v roce 2011 celkem 25. Nyní jich opět ubylo, od prosince 2013 žije v Rabštejně už jen 21 stálých obyvatel.

Text a foto: Běla Nedorostová

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu