ZMĚNIT MÍSTO

Prodeje letních pneumatik kvůli teplému počasí trhají rekordy

11.03.2014

Praha 10. března (ČTK) - Prodeje letních pneumatik kvůli teplému počasí trhají rekordy. Proti loňsku stouply v únoru meziročně o 290 procent. Vyplývá to ze statistiky obchodu Pneumatiky.cz. Povinnost mít na vozidle zimní obutí za nepříznivých podmínek přitom platí až do konce března.

Policie může použité pneumatiky kontrolovat, přesto podle ředitele Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera velká část řidičů již začala přezouvat. "Řidičům, kteří vyráží do práce brzy z rána nebo se naopak vrací ve večerních hodinách, bych přezutí pneumatik jednoznačně nedoporučil. Večerní a zejména ranní teploty se stále na mnoha místech dostávají k bodu mrazu a běžně nedosahují k hranici sedmi stupňů. To jsou podmínky, kdy se jednoznačně bezpečněji chovají zimní pneumatiky a zejména délka brzdné dráhy letních pneu by v těchto dnech mohla nejednoho řidiče zaskočit," upozornil.
Mírná zima se projevila i ve statistice dopravních nehod, kdy v prosinci 2013, jako v jediném měsíci roku, počet nehod téměř o pět procent klesl. To je možné vysvětlit vlivem mírnějších klimatických podmínek s menším množstvím srážek, pravidelným snížením počtu řidičů na silnicích i povinným použitím bezpečnějších zimních pneumatik.
Podle vyjádření policie se kontroly zimních pneumatik budou uskutečňovat spíše v ranních nebo nočních časech. Za nedodržení povinnosti může být řidiči uložena pokuta v rozpětí 1500 až 2500 Kč. Pro vyšší bezpečnost řidičů i ostatních účastníků provozu tak platí doporučení ještě alespoň měsíc s výměnou pneumatik počkat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu