ZMĚNIT MÍSTO

Suché počasí zdvojnásobilo počet požárů, varují hasiči

12.03.2014

Praha (ČTK) - Kvůli suchému počasí, které v České republice panuje v posledních týdnech, vyjíždějí hasiči až k dvojnásobnému množství požárů než obvykle. Téměř polovina požárů vzniká v lesním porostu a trávě, častěji hoří také popelnice a kontejnery. Mluvčí hasičů Nicole Zaoralová dnes proto v tiskové zprávě vyzvala veřejnost k větší opatrnosti při zacházení s ohněm.

Dlouhodobý průměr požárů je podle mluvčí 51 denně. V sobotu přitom hasiči zasahovali u 83, v neděli u 116 a v pondělí u 107 požárů. "V přírodním prostředí se naštěstí zatím jedná jen o požáry menšího rozsahu, při nichž nedošlo k žádným ztrátám na životech," uvedla Zaoralová.
Z pondělních požárů vzniklo celkem 60 v lesním porostu a v trávě. Hasiči vyjížděli například k hořící trávě a klestí v prostoru vojenského skladu ve Vlachovicích na Zlínsku či k hořící trávě na železničním náspu v Hrádku nad Nisou na Liberecku.
Vzhledem k přetrvávajícímu suchu hasiči apelují hlavně na to, aby si lidé dávali pozor při jarním zahradničení. Vypalování trávy a spalování shrabaných porostů či odpadu se totiž zahrádkářům může snadno vymknout z rukou. Mluvčí upozornila na případ ze začátku března, kdy dvaasedmdesátiletý senior z Dolní Lomné u Frýdku-Místku pálil větve a manipuloval při tom s kanystrem benzínu. Zakopl, upadl a popálil se v obličeji, na hrudníku i končetinách.
"Tyto požáry každoročně způsobují škody za miliony korun, desítky osob jsou zraněny a dochází i ke ztrátám na životech. Za posledních 13 let si vyžádaly 24 mrtvých," varovala Zaoralová.
Vypalování porostů zakazuje fyzickým osobám zákon, za tento přestupek lze uložit pokutu až do 25.000 korun.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu