ZMĚNIT MÍSTO

Stát loni půjčil farmářům poškozeným suchem 26.500 tun obilí

17.03.2014

Praha 17. března (ČTK) - Česká republika v loňském roce zapůjčila zemědělcům poškozeným předloňským suchem 26.500 tun krmného obilí, především pšenice, ze svých hmotných rezerv. Všechno zapůjčené obilí bylo vráceno, farmáři odvedli do státního rozpočtu na úrocích přes tři miliony korun. Vyplývá to z informativního materiálu určeného pro dnešní jednání vlády.

Farmáři z oblastí, které v roce 2012 zasáhlo sucho, především z jihu Moravy, si stěžovali na nedostatek krmného obilí. Vláda proto loni v lednu schválila, že si chovatelé hospodářských zvířat budou moci zapůjčit celkem až 100.000 tun obilí. O toto množství stát dočasně snížil své minimální rezervy.
Správa státních hmotných rezerv (SSHR) se zemědělci uzavřela celkem 31 smluv o zápůjčce krmného obilí. Na jejich základě bylo zapůjčeno 26.544 tun obilí, z toho 26.364 tun krmné pšenice, 175 tun kukuřice a pět tun krmného ječmene. Veškeré půjčky byly vráceny v plně výši.
O půjčky krmného obilí mohli zažádat zemědělští podnikatelé s živočišnou výrobou, kteří alespoň na 30 procentech obhospodařované půdy hospodařili v suchem postižené oblasti.
Zemědělcům, jejichž úrodu předloni snížilo sucho, byly následně na podzim 2012 také předčasně vypláceny zálohy na přímé platby v celkové hodnotě přesahující devět miliard korun. Sucho poškodilo především produkci v Jihomoravském kraji. Výnos byl takřka o dvě třetiny nižší než v roce 2011.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu