ZMĚNIT MÍSTO

Průtoky v moravskoslezských řekách jsou nejnižší za 44 let

17.03.2014

Ostrava 17. března (ČTK) - Průtoky na většině vodních toků v Moravskoslezském kraji jsou v současnosti velmi nízké a pohybují se zhruba mezi 270 až 355 metry krychlovými za vteřinu. Takový stav vodohospodáři nepamatují více než 40 let. Nízké jsou i stavy vody v přehradách, omezování zásobování pitnou vodou ale zatím nehrozí. Novinářům to dnes řekl generální ředitel podniku Povodí Odry Miroslav Krajíček.

"Prozatím nepředpokládáme, že by došlo k nějakému ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Záleží ovšem na vývoji meteorologických podmínek a toho, jestli naprší, nenaprší, protože už v podstatě jiný zdroj vody nemáme, jenom v těch srážkách," řekl Krajíček.
Podobně jako Krajíček se v neděli v pořadu Partie v televizi Prima vyjádřil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Také podle něj nedostatek pitné vody zatím nehrozí. Hladiny přehrad jsou na svém průměru, řekl. Problémy by podle něj způsobilo až to, kdyby i březen a duben byly srážkově podprůměrné.
"Kvůli dlouhotrvajícímu suchu je v přehradách a tocích méně vody, výrazněji se to projevuje v povodí Odry," řekl dnes Jurečkův mluvčí Hynek Jordán. "Nicméně ale stále platí, že zásobování pitnou vodu z vodárenských nádrží zatím není ohroženo, a situace je tedy v tomto ohledu normální," uvedl.
Podnik Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl na území povodí řeky Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje.
V některých případech byl podle Krajíčka v únoru průtok pouze na 20 procentech měsíčního průměru. "Takový stav nebyl zaznamenán od roku 1970, kdy se to sleduje. To znamená, 44 let nemáme obdobnou situaci," řekl ředitel.
Zásoby vody v přehradách se nyní pohybují většinou na úrovni přibližně 80 procent. Nejméně vody je ve vodní nádrži Šance na Frýdecko-Místecku, jen něco nad 50 procent. Tam ovšem byla hladina snížena už dříve kvůli stavebním pracím. Hladina ale výrazně klesla také na Olešné u Frýdku-Místku, kde je asi 60 procent vody, a v Žermanicích rovněž na Frýdecko-Místecku.
Krajíček řekl, že kraj má výhodu v tom, že je zde vodních nádrží poměrně dost, zásobování vodou proto zatím ohroženo není. Systémy jsou propojeny, takže pokud v některé nádrži je vody méně, lze zabezpečit dodávky náhradním způsobem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu