ZMĚNIT MÍSTO

Do pátku hrozí při jasné obloze zvýšené UV záření

18.03.2014

Praha 18. března (ČTK) - Ozonu je extrémně podprůměrné množství, až do pátku tak při jasné obloze hrozí zvýšené ultrafialové záření. Upozornil na to Ladislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli suchu už také meteorologové začali sledovat riziko vzniku požárů. Obvykle přitom požáry sledují až od dubna.

Pokles ozonu nad Českou republikou hlásí meteorologové od minulého týdne. Dnes je ozonu 29 procent pod normálem, což znamená extrémně podprůměrné množství.
"Nejproblematičtější bude situace ve čtvrtek 20. března a v pátek 21. března, kdy ještě bude množství ozonu pravděpodobně dosahovat silně podnormálních hodnot a při snížené oblačnosti mohou hodnoty UV indexu v poledních hodinách dosahovat v nižších polohách hodnot tři až čtyři, v horských oblastech a na sněhové pokrývce i mírně přes čtyři. Při těchto hodnotách už lze doporučit pro pohyb na slunci v poledních hodinách pokrývku hlavy, sluneční brýle a na nechráněnou pokožku opalovací krém minimálně se středním UV-faktorem," uvedl Metelka.
Na jaře přitom množství ozonu obvykle dosahuje maximálních hodnot. Zároveň ale v tomto období množství ozonu ve stratosféře velice výrazně kolísá. S poklesem ozonu roste intenzita UV záření. Lidé navíc po zimě nejsou na vyšší dávky UV záření připraveni.
ČHMÚ také v pondělí začal počítat index nebezpečí požárů. Mapu denně aktualizuje spolu s výhledem na den následující. Riziko je rozděleno do pěti stupňů, výstrahu ústav vydává, pokud se čtvrtý stupeň nebezpečí očekává na více než polovině okresu v příštích třech dnech.
"Nejvyšší úrovně dosahuje nebezpečí požárů na jihu a jihovýchodě Moravy, kde se v těchto dnech předpokládá index místy na třetím stupni z pětistupňové škály. To naznačuje možnost vzniku požárů o rozloze desítek kilometrů čtverečních s dobou trvání řádově v hodinách. Doporučuje se rozdělávat oheň na volném prostranství či v přírodě pouze se zvýšenou opatrností," uvedl Pavel Borovička z ČHMÚ. Žádná výstraha ale zatím nebyla vyhlášena.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu