ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na tento pracovní týden s výhledem na víkend

25.03.2014

Počasí se nám na konci víkendu vrátilo k tomu, co je pro nynější období mnohem typičtější a teploty se výrazně neliší od dlouhodobých průměrů, jako tomu bylo na konci minulého týdne.

Na horách jsme se mohli setkat s novou sněhovou pokrývkou, která se ojediněle dostala i do nižších poloh. V pondělních 7 (SEČ) hodin ráno leželo z profesionálních meteorologických stanic ČHMÚ nejvíce sněhu na Churáňově (1118 m n. m.), a to 20 cm, z čehož 17 cm byl nový sníh, který napadl za posledních 24 h. V tomto týdnu nás čeká zpočátku více oblačnosti se srážkami, které budou postupně slábnout a objevovat se jen ojediněle. Co se týče teplot, tak ty se budou během týdne postupně zvedat až na hodnoty blížící se 15 °C.
Dnes, 24. března 2014 ve 12 UTC, převládalo nad Českou republikou zataženo s deštěm či přeháňkami, které přecházely od středních poloh na smíšené či sněhové. K tomu byly pozorovány i občasné mrznoucí mlhy. Teplota se pohybovala v rozmezí od 2 do 7 °C. Vítr vál severozápadní až severní rychlostí 2 až 6 m/s, na horách až 10 m/s.
Centrální, severozápadní a severní Evropa je aktuálně nejchladnější oblastí starého kontinentu s teplotou vzduchu převážně od 5 do 10 °C, pouze sever Skandinávie je místem, kde je teplota i ve 12 UTC pod bodem mrazu. Naopak za nejteplejší bychom mohli označit jihovýchod, jihozápad a východ (ležící před frontálním systémem, který nás během víkendu ovlivnil) Evropy s teplotou do nebo okolo 20 °C.
Na zvlněné studené frontě, která se přes naše území pozvolna sunula k východu, se vytvořila tlaková níže, která bude přes Polsko postupovat do Dánska a postupně se vyplní. Z jejího týlu by k nám měl proudit relativně chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu. Částečně se k vlivům počasí nad Českem přidá (ve středu) i hřeben vyššího tlaku vzduchu ze severu až severovýchodu. Později nás zasáhne i část tlakové níže nad Apeninským poloostrovem.
V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle polojasno, se slabým deštěm či přeháňkami, které budou zpočátku v polohách nad 400 m n. m. smíšené či sněhové, postupně se tato hranice přestěhuje do výšky 800 m, na severu 600 m. Teploty se přes den dostanou k 5 až 9 °C. Vítr bude mírný západní až severozápadní rychlostí 2 až 6 m/s, večer postupně zeslábne a bude jen slabý proměnlivý do 3 m/s.
Ve středu se dočkáme polojasné až oblačné oblohy, ojediněle zataženo s přeháňkami, zejména na západě, které budou v nejvyšších polohách smíšené či sněhové. Vytvářet se může náledí. Noční minima poklesnou na -3 až 1 °C, při vyjasnění až -5 °C, denní maximální teploty očekávejme v rozmezí 8 až 12 °C. Vítr bude zpočátku slabý proměnlivý do 3 m/s, postupně mírný východní až jihovýchodní 1 až 5 m/s.
Ve čtvrtek by mělo převládat polojasno až oblačno, ojediněle i skoro jasno. Ojediněle se může objevit i přeháňka. Teploty v noci sestoupí na 0 až 4 °C, přes den budou na hodnotách mezi 11 až 15 °C. Severovýchodní až východní vítr bude mít rychlost 3 až 7 m/s, zejména na západní polovině v nárazech až 15 m/s.
O víkendu bude polojasno až oblačno, postupně až skoro jasno. Ojediněle se mohou vyskytovat přeháňky či déšť. Noční minima budou 0 až 5 °C, denní maxima pak v rozmezí 11 až 16 °C.

 


Zdroje:
http://www.chmi.cz
http://www.wetter3.de
http://www.wetterzentrale.de
http://www.skystef.be
http://www.sat24.com
http://www.met.fu-berlin.de
http://www.woweather.com
http://www.ecmwf.int

 

Václav Smolka
Dne 24. 3. 2014

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu