ZMĚNIT MÍSTO

V Táboře začne stavba protipovodňové zdi u Lužnice

28.03.2014

Tábor 28. března (ČTK) - Od 1. dubna do konce srpna bude zcela uzavřena Lužnická ulice v centru Tábora. Důvodem je stavba protipovodňových opatření na řece Lužnici. Stěžejní částí projektu je 1097 metrů dlouhá protipovodňová zeď, která bude začínat u hostince U Boučků a končit u hostince Na Brusírně. ČTK to dnes řekla mluvčí stavební společnosti Eurovia Iveta Štočková.

"Původní odhadovaná cena projektu byla 120 milionů korun, ale soutěž o realizaci vyhrála nabídka sdružení firem Eurovia CS a Soletanche ČR za 59 milionů korun bez daně," uvedl vedoucí odboru investic a strukturálních fondů táborské radnice Karel Hotový. Zeď bude stát na místě, které je v případě povodní ve městě nejzranitelnější.


Výška zdi se bude pohybovat od 80 do 100 centimetrů. V některých místech na ní budou připraveny úchyty pro mobilní protipovodňové nástavce. Tím by se účinnost opatření ještě zvýšila. Podle Hotového zeď budou pokrývat popínavé rostliny, aby lépe splynula s okolní přírodou.


Výstavbě stěny předcházelo kácení dřevin, bourací práce stávajících opěrných zdí a demontáž zábradlí a stožárů veřejného osvětlení. Teď začne budování pilotové stěny, která bude zakotvena až sedm metrů hluboko. Po ukončení výstavby zdi bude obnoven asfaltový povrch vozovky.


Zeď má zabránit osmdesátiletí vodě. Záplavy v Táboře ohrožují většinou jen pár desítek obyvatel, kteří žijí u řeky. Velká část města ale leží vysoko nad úrovní Lužnice, kam voda ani při extrémních hodnotách nevystoupá. Město získalo na projekt Protipovodňová opatření a revitalizace nábřežní zóny pravého břehu řeky Lužnice dotaci ve výši zhruba 90 procent vysoutěžené částky z evropského operačního programu Životní prostředí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu