ZMĚNIT MÍSTO

Slovensko zažilo nejteplejší březen v historii měření

04.04.2014

Bratislava 4. dubna (ČTK) - Slovensko zažilo v březnu nejteplejší první jarní měsíc v historii meteorologických měření. Průměrná teplota vzduchu téměř na všech měřících stanicích dosáhla nejvyšších hodnot za celé období svého provozu. Informovali o tom slovenští hydrometeorologové. Teplé počasí a nedostatek sněhových srážek způsobil pokles hladin vodních toků na dlouhodobá minima. Zemědělci již upozornili, že stávající počasí může nepříznivě poznamenat úrodu.

Vůbec nejtepleji v březnu na Slovensku bylo v obci Žihárec na jihu země, kde průměrná teplota vzduchu dosáhla 10,2 stupně Celsia. Meteorologové Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) tak poprvé na některé ze stanic naměřili v březnu průměrnou měsíční teplotu vyšší než deset stupňů Celsia.

V některých regionech byla teplota v březnu až o pět stupňů Celsia vyšší, než je dlouhodobý průměr. Meteorologové také zaznamenali velké rozdíly mezi nejvyšší a nejnižší teplotou v jednotlivých dnech, které často dosáhly až 20 stupňů Celsia.

Mimořádně teplé počasí zaznamenala i Česká republika. Letošní březen byl v tuzemsku nejteplejší za posledních nejméně 50 let, v zemi opakovaně padaly teplotní rekordy.

Již uplynulá zima byla na Slovensku podle SHMÚ druhá nejteplejší po zimě z let 2006/2007 a sněhová pokrývka nejmenší ve více než devadesátileté historii tohoto typu měření. To se projevilo v tom, že ve většině povodí slovenských toků zaznamenali meteorologové nejnižší průtoky za posledních 20 let. Nedostatek srážek pokračoval v zemi také v březnu.

Na přetrvávající sucho si stěžují zemědělci. Tento vývoj počasí by prý mohl poznamenat úrodu ovoce a zeleniny a zvýšit náklady farmářům kvůli zavlažování.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu