ZMĚNIT MÍSTO

Sezona v Beskydech byla počtem zraněných rekreantů podprůměrná

08.04.2014

Ostrava (ČTK) - Horští záchranáři v Beskydech ošetřili v uplynulé zimní sezoně 340 zraněných, loni jich bylo o téměř 200 více. Z tohoto hlediska hodnotí sezonu jako podprůměrnou. Může za to především mírná zima, ale i větší ohleduplnost lyžařů. Běžně záchranáři během jedné zimní sezony evidují až 700 zásahů. ČTK to dnes řekl jejich náčelník Radim Pavlica.

"Oproti minulé zimě, která byla také průměrná, evidujeme pokles o přibližně 40 procent. Vesměs se jednalo o běžné lyžařské úrazy," řekl. Doplnil, že v této sezoně záchranáři nezaznamenali žádné úmrtí v souvislosti s úrazem či zblouděním turisty. Naopak v zimě 2012/2013 dva turisté umrzli, jeden návštěvník hor zemřel na infarkt.

Napilno měli záchranáři v Beskydech například na Nový rok. Hned několik jich společně s kolegy z Polska hledalo pár turistů, kteří přešli česko-polskou hranici. "Zabloudili. Dostali se k nám bez jídla a byli zcela dezorientovaní. Našli jsme je, ošetřili a předali do Polska," řekl Pavlica.

Desítky omrzlin horští záchranáři ošetřili během jediné noci. A to koncem ledna, kdy se v Beskydech konal extrémní závod, při kterém závodníci 24 hodin zdolávali vrchol Lysé hory. Teploty na vrcholu nejvyšší hory Beskyd se tehdy pohybovaly kolem minus 19 stupňů Celsia, navíc foukal nárazový vítr, který snížil pocitovou teplotu až na minus 60 stupňů. "To byl nejchladnější víkend celé zimy," uvedl Pavlica.

Podle náčelníka Horské služby Beskydy se lidé na sjezdovkách k sobě chovají ohleduplněji. Nejdou se ale i takoví, kteří jsou bezohlední a riskují. Stále častěji se lyžaři vybavují bezpečnostními doplňky. "Helma je už standard. Lyžaři bez helmy jsou dnes výjimkou. Množí se počty těch, kteří používají chrániče páteře. U dětí se stále častěji objevují na oblečení reflexní prvky. I to je dobře," uvedl.

Horská služba Beskydy působí v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Zaměstnává desítku lidí a pracuje pro ni sedm desítek dobrovolníků, kteří v horách dbají o bezpečnost hlavně o víkendech. Zájem o práci mezi záchranáři je zájem. "Zájemců je dost, máme z čeho vybírat. Nové členy nabíráme v okamžiku, kdy někdo odejde do důchodu," uvedl Pavlica.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu