ZMĚNIT MÍSTO

Vody v řekách je málo, vodáci je ale odemykají a vyhlížejí déšť

10.04.2014

Praha 10. dubna (ČTK) - Vody v českých a moravských řekách je málo, takže na horních tocích jsou nesplavné a níž po proudu omezeně. Vodáci ale pokračují v jejich odemykání a vyhlížejí déšť. Nižší vodní stavy aspoň pomohou dobrovolníkům, kteří budou o víkendu čistit břehy, sdělil dnes ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

K minimu se podle něj dostala Ohře, kde průtok v Karlových Varech i kvůli "přiškrceným" přehradám dosahuje jen necelých osmi kubíků. Klesla hladina Lužnice, a pod Táborem tak vodáci najdou místo vody jen kamenné pole. K minimu se blíží Otava v Sušici a Vltava pod Vyšším Brodem, kde ovšem aspoň minimální průtok zajišťuje přehrada Lipno. Ze západních toků je na tom nejlépe Berounka, má stabilní průtok od Plzně až k ústí do Vltavy. Sázava na středním toku je splavná, ovšem pod Krhanicemi již je voda pouze mezi kameny. Na menších tocích je voda jen na dolních úsecích nížinných toků. Splavná je tak dolní Radbuza, střední Ploučnice a dolní toky Orlic. Jizera a Labe jsou splavné vždy od středního toku.

Vodáci v sobotu odemknou Chrudimku pod Chrudimí a Vltavu jak pod Vyšším Brodem, tak v Českém Krumlově. Horní tok Vltavy pod Soumarským Mostem mohou sjíždět, bude-li voda, až od května, ale již nyní se mohou zaregistrovat pro splutí na stránkách Národního parku Šumava. Rovněž v sobotu vodáci odemknou Jizeru od Malé skály a Ohři z Kynšperka.

Ani na Moravě a ve Slezsku není situace, pokud jde o stav vody v řekách, lepší. Opava je splavná jen od stejnojmenného města, Odra jen na dolním toku. Menší toky Jeseníků a Beskyd jsou bez vody. Stoupl ale průtok v Bečvě, která je splavná po celé délce toku. Morava však klesla v Hanušovicích a vodáci ji by ji podle Jančara měli sjíždět až od soutoku s Desnou. Dyje je splavná lépe od Bulhar. Také na Ostravsku vodáci v sobotu odemknou řeky, a to od soutoku Ostravice s Lucinou.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu