ZMĚNIT MÍSTO

MZe:Vodárenské nádrže jsou na 80 pct,nedostatek vody nehrozí

11.04.2014

Praha (ČTK) - Zásobní prostory vodárenských nádrží v Česku jsou naplněny na 80 a více procent. Zásobování obyvatel vodou neohrozí ani déletrvající sucho. Uvedl to dnes v tiskové zprávě ministr zemědělství Marian Jurečka, který v tomto týdnu jednal s generálními řediteli povodí a zástupci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Jednotlivá povodí pracují podle ministra s odtoky z nádrží tak, aby i při naprostém nedostatku vody ze sněhu bylo zajištěno zásobování obyvatel vodou. "To tak neohrozí ani déletrvající sucho," poznamenal Jurečka. Připustil však, že mohou nastat situace, během nichž budou kladeny zvýšené nároky na technologii úpravy vody.

Vodohospodáři nepředpokládají problémy s množstvím vody ani u zásob hlubokých podzemních vod. Naopak u zdrojů mělké podzemní vody se prý nedostatečné množství vody projevit může.

"Letos byla extrémně suchá a teplá zima. Posledním normálním srážkovým měsícem byl říjen. A v porovnání s předchozími lety byly zásoby sněhu 40krát nižší, takže se nemohou vodní zdroje doplnit z jarního tání," uvedl Jurečka.

Ministr opětovně apeloval na zemědělce, aby pracím na polích přistupovali citlivě s ohledem na hospodaření s vodou a při jarních pracích nepřipouštěli zbytečné vysychání půdy. Situace je dále monitorována, ministerstvo připraví k 15. květnu informaci o jejím vývoji.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu