ZMĚNIT MÍSTO

Kvůli ničivému suchu je ohroženo hladomorem půl milionu Haiťanů

13.04.2014

Port-au-Prince (ČTK) - Kvůli dlouhodobému suchu, které letos zasahuje Haiti silněji než v předchozích letech, je v této karibské zemi ohroženo hladem více než půl milionu lidí. Podle poradce haitského premiéra nemá vláda země zdroje na to, aby dokázala odvrátit hladomor hrozící na severozápadě země, a potřebuje mezinárodní pomoc. Potravinové dávky od humanitárních organizací dokázaly pokrýt pouze část potřeb, uvedla česká rozvojová organizace Praga-Haiti, která v oblasti působí.

Na Haiti panuje každoročně sucho v období od ledna do března, letos však přišlo výrazně dříve. "Tento rok přestalo pršet již na konci listopadu, takže většina plodin uschla. Také zvířata mají velký problém najít potravu. Většina lidí je zatím relativně v pořádku, nicméně hrozba skutečného hladovění se každým týdnem zvyšuje," popsal situaci Alexis Venet, francouzský pracovník místní neziskové organizace Adema. Podle odhadů místních lidí jde o nejhorší sucho minimálně za posledních deset let.

Vláda ve spolupráci s humanitárními organizacemi vyslala do nejpostiženější severozápadní oblasi Nord-Ouest potravinovou pomoc, která zajistila základní potřeby pro 160.000 nejpostiženějších obyvatel regionu. Podle premiérova poradce Héberta Docteura však hladomor hrozí více než 600.000 lidem. Docteur proto požádal mezinárodní organizace o dlouhodobě udržitelnou pomoc, která by přispěla ke "zmírnění krizové situace na severozápadě".

Česká rozvojová organizace Praga-Haiti, která již několik let vrtá studny ve vyprahlé severozápadní části Haiti, se letos chystá vybudovat několik studní s pitnou vodou v oblasti města Jean-Rabel. Právě tato obec patří spolu s městy Baie-de-Henne, Bombardopolis a Mole Saint-Nicolas k nejvíce postiženým lokalitám. Vládou a misí OSN kontrolovaná potravinová pomoc v březnu zajistila mouku, sůl, olej a další důležité potraviny pro 160.000 lidí na 45 dní, dalších zdrojů se ale zatím nedostává.

Ničivé sucho může výrazně zhoršit nedostatek potravin, kterým některé oblasti Haiti trpí dlouhodobě. Část země se musela potýkat s neúrodou po ničivé bouři Sandy, která zasáhla ostrov v říjnu 2012. Desítky tisíc obyvatel se rovněž stále vyrovnávají s následky zeměřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály, které v roce 2010 zabilo na čtvrt milionu lidí a mimo jiné zdevastovalo metropoli Port-au-Prince. Řada obyvatel v jeho důsledku stále žije ve slumech či jinde v nouzových přístřešcích.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu