ZMĚNIT MÍSTO

Ranní mrazy nezpůsobily ovocnářům a zelinářům zatím větší škody

22.04.2014

Praha 22. dubna (ČTK) - Ranní mrazy v posledních dnech nezpůsobily tuzemským ovocnářům a zelinářům výraznější škody podobné těm z jara v letech 2011 a 2012. Místně mohly být poškozeny třešně, švestky, hrušky, jahody či rané brambory. ČTK to dnes řekli předsedové ovocnářských a zelinářských organizací. V některých z předchozích let mrzlo ještě ve druhé polovině května.

"Lze očekávat, že k nějakým ztrátám v jednotlivých podnicích došlo, hlavně u třešní, švestek, meruněk a jahod. Určitě to však nebude rozsah roku 2011 nebo 2012," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Mrazy se naopak nedotkly jabloní. Například předloni jarní mrazy především na Moravě postihly hlavně peckoviny a jejich sklizeň pak byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na 904 tun a byla nejnižší v historii.
"Přízemní mrazy tady můžou být klidně až do 20. května, takže nás čeká ještě měsíc, kdy se to může výrazně změnit," upozornil šéf ovocnářů. V roce 2011 poškodily sady mrazy okolo 5. května, předloni na Moravě řádil mráz ještě v polovině května.
"Že by došlo k nějakým super škodám, to se říci nedá. Někde jsou trochu popálené rané brambory," řekl ČTK předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Mráz v zelinářských oblastech nebyl příliš velký a netrval dlouho. Podobně jako dalším pěstitelům i zelinářům po letošní zimě bez sněhu dělá spíš starost nedostatek vláhy v půdě. Proto si Zeman pochvaluje aktuální deštivé počasí.
Mrazivá noc z 16. na 17. dubna přinesla na 15 stanicích měřících déle než 30 let teplotní rekordy. Na Šumavě klesla rtuť pod minus 13 stupňů Celsia. V některých regionech bylo velmi chladné i dnešní ráno. Například v jižních Čechách se teploty pohybovaly kolem minus čtyř stupňů, na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku bylo minus 8,9 stupně Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu