ZMĚNIT MÍSTO

České řeky jsou na vodáckých minimech, nejvíce vody má Berounka

24.04.2014

Praha 24. dubna (ČTK) - Průtoky na českých řekách nejsou momentálně pro vodáky ideální. Vody je nedostatek jak v povodích, tak v nádržích. Většina toků je na vodáckém minimu, některé i pod ním. Na horách bylo totiž po zimě málo odtávajícího sněhu, tento deficit zatím nenahradí ani občasné deště. Nejvíce vody teče v Berounce, sdělil dnes ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

"Přestože duben a začátek května bývá ideálním časem pro vodácké akce na divoké vodě, nyní je rušena jedna akce za druhou," uvedl Jančar. Neuskuteční se například víkendové turistické závody na Otavě pod Čeňkovou Pilou, závody raftů na Kamenici nebo turistická akce Splutí Malše pod Římovem.

Splouvat je možné Vltavu pod vyšším Brodem a Otavu od Sušice. Na Ohři je vodácké minimum, průtok ale postačí pro odemknutí řeky od Sokolova. Berounka má v Berouně průtok 15 kubíků, což je lepší letní průměr. Opadla ovšem Lužnice, úsek od Suchdola je ještě mírně nad minimem, v Bechyni je ale vody už málo a úsek z Tábora do Dobronic bude podle Jančara sjízdný jen "s odřeným dnem“.

Na Sázavu se mohou vodáci vydat mezi Ledčí a Týncem, musí ovšem počítat s mělčinami, které ještě přibudou pod Krhanicemi. Ani Labe s Jizerou na tom nejsou lépe a sjet lze jen dolní toky. Orlice je splavná, stejně jako její zdrojnice Tichá od Chocně a Divoká od Kostelce nad Orlicí. Z menších toků vodáci odemknou Doubravu ve Vrdech a Smědou od Předlánců, i tam je ale vody minimum.

Morava je splavná od Postřelmova, ostatní moravské řeky spíše jen na dolních tocích. Výjimkou je Bečva, v Beskydech pršelo o něco více a řeka je proto splavná do soutoku Rožnovské a Vsetínské.

Vodáci se mohou vypravit na Slovensko, o víkendu se uskuteční otevření sezony na Dunajci v Červeném Kláštoru, splavný je i Váh a Hron v obvyklých úsecích.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu