ZMĚNIT MÍSTO

Ural se potýká se sněhovou bouří i požáry

25.04.2014

Moskva 25. dubna (ČTK) - Led i oheň současně sužují oblasti okolo ruského pohoří Ural. Zatímco v Čeljabinské a Sverdlovské oblasti se pokoušejí odstranit následky nečekané nadílky sněhu, v jižnější Kurganské oblasti zápolí s lesními požáry, napsal dnes server newsru.com.

V noci na dnešek část Uralu postihla sněhová vánice, která dosud pokračuje. Viditelnost na silnicích nepřesahuje 15 metrů a vichr s přívaly mokrého sněhu strhal elektrické vedení do několika obcí, ležících severně od Čeljabinsku. Závěje dosahují půlmetrové výše, a tak ani městská doprava v Čeljabinsku nefunguje zrovna podle jízdního řádu. Sněžné pluhy totiž prý razí cestu kolonám gubernátorů, kteří se sešli na slavnostní ocenění vítězů soutěže o nejlepší pracovníky.

Zpoždění nabírají i lety na místním letišti, ale ještě hůře je na tom Jekatěrinburg, kde během 24 hodin napadlo tolik sněhu, jako jindy za celý měsíc. "Přezul jsi? Zůstaň sedět doma," doporučil řidičům server ura.ru a varoval před "strašlivou situací" na silnicích. Město zažívá dopravní kolaps a nevyjely ani mnohé meziměstské autobusy. Policie už zaznamenala desítky havárií.

Sníh nadělal problémy i v předhůří Uralu, v povolžské Ufě a Permu, ale jižněji položená Kurganská oblast se naopak potýká s lesními požáry, které si podle ministerstva pro mimořádné situace už místy vynutily zavedení zvláštního režimu včetně zákazu vstupu do lesů. Oheň se šíří ze stepí, kde suchá tráva snadno vzplane od nedopalku či od tradičního vypalování staré trávy.

Od začátku sezony lesních požárů, která v Rusku začíná s koncem zimy, vypuklo na Urale už 119 požárů, zatím na relativně skromné ploše 358 hektarů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu