ZMĚNIT MÍSTO

Jih USA sčítá škody po nedělním tornádu

28.04.2014

Washington 28. dubna (ČTK) - Obyvatelé centrální a jižní části Spojených států se snaží vypořádat s následky nedělní bouře doprovázené tornády, která si vyžádala životy přinejmenším 17 lidí a zanechala za sebou několikakilometrový pás zkázy. Podle deníku The Washington Post je nejhorší situace v předměstských částech Little Rocku, hlavního města státu Arkansas. Záchranáři a dobrovolníci tu postupují dům od domu a hledají lidi uvězněné pod troskami.

Noční pátrání komplikoval výpadek elektrického proudu, který zasáhl podle energetiků až 15.000 odběratelů.

Národní garda se snaží současně odstranit převrácená osobní auta i obrovské tahače, které blokují hlavní dopravní tepnu I40 spojující metropoli se západem země.

"Najednou se setmělo," popsal příchod bouře Mark Ausbrooks z městečka Mayflower, které leží pár desítek kilometrů severně od Little Rocku. "Utíkal jsem a schoval hlavu pod polštář... pak se rozpoutalo pravé peklo. Náš dům úplně zmizel," dodal.

Sedmapadesátiletá Becky Naylorová se spolu s rodinou a dalšími asi dvaceti lidmi schovala do krytu, který vybudovali pod domem právě na ochranu před bouřemi. "Byli jsme tam napěchovaní jako sardinky, ale přežili jsme," řekla. "Schovali jsme u nás každého, kdo zrovna projížděl po ulici." Muži prý pak pevně drželi dveře, zatímco tornádo řádilo přímo nad domem.

Ne všichni měli tolik štěstí. Ve městě Pulaski zemřeli podle místního šerifa Carla Mindena tři lidé. "Právě stojím na základech jejich domu. Je celý pryč," řekl agentuře AP.

Tornádo zasáhlo také severovýchod Oklahomy. Tady nejhůře dopadlo městečko Quapaw s 900 obyvateli. "Vypadá to, že tornádo smetlo z povrchu země až polovinu všech domů," řekl koordinátor záchranných prací.

Meteorologové varovali již několik dní, že jih USA o víkendu zasáhne bouřlivé počasí, které zahájí americkou sezónu tornád. Letos začala neobvykle pozdě. Tornádo třetího stupně Fujitovy škály, které přináší závažné škody, tu neviděli rovných 160 dní. Podle odborníků se jedná o čtvrté nejdelší období bez zničujících tornád v historii měření. Úřady očekávají, že další velká tornáda by mohla zasáhnout oblast jižní části údolí řeky Mississippi už dnes.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu