ZMĚNIT MÍSTO

Dešťové přeháňky z minulých dnů pomohly splavnosti řek

01.05.2014

Praha 1. května (ČTK) - Dešťové přeháňky z minulých dnů pomohly splavnosti českých a moravských řek, stále to ale není žádná sláva. Mírně se zlepšila situace například na Úhlavě, jejíž dolní tok je opět sjízdný, také Lužnice na dolním toku stoupla k minimu a je opět splavná. ČTK o tom informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Dobře je na tom podle něj Otava pod Sušicí, ovšem pro horní tok má vody málo. Nejvíc pršelo v jihozápadních Čechách, a tak je mírně vyšší průtok i na Mži, Radbuze a na Berounce, která tyto toky posbírá a v Berouně dosahuje průtoku ke 30 kubíkům. "Jasně nejvyšší průtok v našich zemích na vodácké řece. Pro odmykání Berounky v Plzni je to jen dobře, průtok v Plzni je necelých deset kubíků, na splutí dostatek," uvedl Jančar.

Chystá se prvomájové odmykání řeky Mže pod Hracholusky. Také na Radbuze je připraveno prvomájové splutí. Vltava je držena pod Vyšším Brodem na minimu, pro splutí to ale stačí. Vody bude postupně k Českým Budějovicím přibývat a splavnost celého toku je dobrá. Na umělém slalomovém kanále v Českém Vrbném budou o víkendu slalomové závody.

Divoké vody je letos na jaře podle Jančara málo. Ohře se stále pohybuje kolem minima sjízdnosti. V Sokolově se koná v sobotu další ročník Folkové loděnice - vodácko-hudební akce.

Sázava se zvedla o dva centimetry. Labe je splavné pod Dvorem Králové a Jizera pod Malou Skalou. Trochu lépe jsou na tom Orlice, Orlice spojená je splavná dobře v celé délce, Tichá Orlice pak od Chocně, možná i výše, podle toho jak rychle bude voda opadat. Na Divoké Orlici se jede Memoriál Václava Břízy - rychlostní závod pramic, kaní a dalších plavidel. Ve východních Čechách 1. května chystají splutí Loučné, a to od Dašic k Sezemicím.

Na Vysočině pršelo zatím nejméně. Jihlava je splavná až od Ivančic, Svratka až pod Brnem a také Dyje spíše plní přehrady, a tak lze plout až pod Bulhary. Ani na severu Moravy není situace lepší. Odra je splavná do Suchdola nad Odrou, Opava pak jen v krátkém úseku nad Opavou k ústí. Morava je sjízdná jen od soutoku s Desnou. Bečva je na tom z moravských toků nejlépe, je splavná již od soutoku zdrojnic. Ve čtvrtek se uskuteční prvomájové splutí Bečvy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno

Stáhnout aplikaci na Google Play



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.