ZMĚNIT MÍSTO

Velké české řeky jsou splavné, ale místy se objevují mělčiny

07.05.2014

Praha 7. května (ČTK) - Velké tuzemské řeky jsou splavné, ale na některých úsecích se objevují mělčiny. Více vody by mohl přinést déšť, který meteorologové předpovídají na dnešek a čtvrtek. Navzdory klesajícím průtokům jsou pro kanoe a kajaky sjízdné i některé menší toky, sdělil ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Minimální průtok, který umožňuje splutí, je na Ohři v Karlových Varech a také na Vltavě pod Vyšším Brodem. "Obdobná situace je i na Lužnici, kde v klidnějších místech do Tábora je vody dostatek, s mělčinami se setkáme hlavně pod jezy, ovšem pod Táborem, kde se spád řeky mírně zvyšuje, musí lodě hledat cestu mezi kameny," uvedl Jančar.

Za poslední týden stoupla voda v Sázavě, ale úsek pod Krhanicemi stále zůstává na hranici sjízdnosti. O víkendu se na Sázavě uskuteční vodácký závod O sázavské pádlo. Nejlepší podmínky pro vodáky jsou podle Jančara na Berounce. Z menších řek se mohou turisté vydat například na Ploučnici mezi Mimoní a Českou Lípou, od Malé Skály je splavná Jizera.

Podobně jako v Čechách to vypadá na moravských a slezských vodních tocích. "Moravu je možné sjíždět od Postřelmova, Odru až od Ostravy a totéž platí i o Opavě splavné pod Opavou. Malinko více vody teče zatím v Bečvě, a tak se lze na prodloužený víkend s jedním dnem dovolené vydat na tuto moravskou řeku. Dyje na jihu je pak sjízdná jen od Bulhar, tedy pod Mušovskými jezery," dodal Jančar.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu