ZMĚNIT MÍSTO

Druhy oblaků - oblaka nízkého, středního a vysokého patra

29.03.2012

Při určování druhu oblačnosti je možné určovat charakteristiky, jako je typ, tvar, odrůda a případně zvláštnosti oblačnosti. Druh oblačnosti je vhodné určovat pomocí atlasu oblaků s obrazovou přílohou. Pro správné určení typu a druhu je vhodné posuzovat i další kvalitativní a kvantitativní charakteristiky posuzované oblačnosti jako je synoptická situace, výška spodní základny, struktura oblačnosti, vypadávající srážky či některé optické jevy.

 

Oblaka nízkého patra

V nízkém patře, do výšky 2 km, pozorujeme druhy Cumulus, Stratocumulus a Stratus, sestávající téměř výhradně z kapiček vody.

 

Oblaka středního patra

Ve výškách zhruba od 2 – 6 km se nachází oblaky středního patra, což v jejich názvech vyjadřuje předpona alto-, tedy druhy Altocumulus a Altostratus. Mohou obsahovat vodní kapičky, ledové krystalky i jejich směs, někdy z nich vypadávají srážky.

 

Oblaka vysokého patra

Oblačnost od výšky 6 km nad povrchem patří do vysokého patra. Dají se sem zařadit oblaka druhu Cirrus, Cirrocumulus a Cirrostratus, tedy řasy, které jsou tvořeny ledovými krystalky a nevypadávají z nich srážky.

 

Výšky hranic jednotlivých pater jsou v různých zdrojích rozdílné (nejvýrazněji u hranice středního a vysokého patra), proto uvádíme hodnoty průměrné a vztažené ke středním zeměpisným šířkám.

U některých druhů je jednoznačné přiřazení k určitému patru problematické, protože zapříčiněno většinou velkou vertikální mohutností daných druhů. U oblačnosti Cumulus a Cumolonimbus (nimbus vyjadřuje přítomnost srážek) je zpravidla spodní hranice v patře nízkém, ale s postupujícím vývojem se horní hranice dostává do patra středního, v případě Cumulonimbu i do patra vysokého. Nimbostratus také může zasahovat přes všechny patra, nejčastěji nízké a střední. Proto je vhodnější zařazovat oblačnost do výškových pater podle polohy jejich spodní základny. Pak se Cumulus, Cumolonimbus a Nimbostratus zařazují k oblakům nízkého patra. Někdy se tyto tři druhy označují jako oblaka s vertikálním vývojem Cumulus a velkým vertikálním vývojem Cumolonimbus a Nimbostratus

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu