ZMĚNIT MÍSTO

Víkendová předpověď počasí s výhledem do začátku příštího týdne

16.05.2014

Počasí nám zřejmě chce vrátit srážkový deficit z posledních měsíců. Alespoň na východě území to tak dnes vypadalo a podle předpovědi tomu tak ještě nějakou dobu bude. I při pohledu na data ze srážkoměrů ČHMÚ byly zřejmé poměrně vysoké srážkové úhrny. Nejvíce srážek spadlo suverénně na Lysé hoře v Beskydech (1324 m n. m.), kde od středeční 7 hodiny (SELČ) do dnešní 7 naměřili 44,8 mm vysoký úhrn, který byl částečně způsoben i sněžením. Při pohledu na týdenní předpověď ČHMÚ (z 15. května) však zajisté musí jásat milovníci teplého počasí, neboť dle ní bychom se po deštivém a chladném konci tohoto týdne měli v druhé polovině příštího týdne dočkat i letních 25 °C.

Momentálně nás již začala ovlivňovat tlaková níže, která má svůj střed nad Rumunskem a která k nám posílá vlhký vzduch od severu až severovýchodu. Tato tlaková deprese by měla nad Českou republikou určovat ráz počasí následujících několik dní svými frontálními systémy. Vzhledem k tomu, že jsou nad námi izobary značně nahuštěné, můžeme očekávat i nadále poměrně větrné počasí. Až koncem týdne, kdy se zmíněná níže bude vyplňovat, začne být postupně určující relativně teplé jihozápadní proudění v čele tlakové níže severozápadně od nás.

V pátek můžeme očekávat oblačno, na východní polovině republiky až zataženo s občasným deštěm, který může být zejména na horách trvalý a vydatný. Během dne se budou jen pozvolna přesouvat srážky i do Čech, jinak zde srážky nebudou tak časté. Nejvyšší denní teploty zaznamenáme od 8 do 12 °C, v západních Čechách a na jižní Moravě až 16 °C. Vítr bude severní až severozápadní čerstvý s rychlostí 4 až 8 m/s, na Moravě a ve Slezsku 7 až 11 m/s s nárazy na horách až 25 m/s. K večeru bude postupně slábnout.

Sobotní počasí nás přivítá zataženou, ojediněle i oblačnou oblohou. Občasný déšť se může vyskytnout už na celém území, na horách může mít i trvalejší charakter a zejména východ odpoledne mohou ojediněle zasáhnout bouřky. Během noci by pak měly srážky postupně od jihovýchodu slábnout. Nejnižší noční teploty poklesnou na 9 až 5 °C, nejvyšší denní pak očekávejme v rozmezí od 11 do 15 °C, ojediněle až 17 °C. Vítr už jen mírný severozápadní až severní rychlostí 2 až 6 m/s.

neděli se dočkáme oblačné až zatažené oblohy s místními přeháňkami či občasným deštěm a rovněž se mohou vyskytovat i bouřky. Večer budou srážky ustávat a oblačnost se začne protrhávat. Noční minima budou od 9 do 5 °C, přes den vystoupá teplota vzduchu na hodnoty 13 až 17 °C, ojediněle i 19 °C. Zpočátku slabý severozápadní vítr se bude během dne měnit na mírný jižní až jihovýchodní 2 až 6 m/s.

Začátek příštího týdne bude polojasný s ranními ojedinělými mlhami. Během dne se může rozvíjet kupovitá oblačnost, která bude produkovat přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty 12 až 7 °C, nejvyšší denní 18 až 23 °C a postupně se budou jak přes den, tak v noci během týdne zvedat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu