ZMĚNIT MÍSTO

Na dvou tocích na Jesenicku platí první povodňový stupeň

17.05.2014

Olomouc 17. května (ČTK) - Na dvou tocích na Jesenicku platí první povodňový stupeň, tedy bdělost. V noci na dnešek stoupla hladina Stříbrného potoka v Žulové, dnes před polednem těsně přesáhla hranici prvního povodňového stupně Vidnavka ve Vidnavě. Ve stejné době naopak klesl pod hranici prvního povodňového stupně Černý potok v obci Velká Kraš. Klesá také Bečva v Teplicích nad Bečvou a Dluhonicích na Přerovsku, kde v pátek platil první povodňový stupeň, zjistila dnes ČTK z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve Stříbrném potoce bylo v poledne 121 centimetrů vody, hladina se v noci zvýšila asi o 20 centimetrů. V toku bývá běžně kolem 80 centimetrů vody, první povodňový stupeň platí od 110 centimetrů.

Vidnavka před polednem překročila o jeden centimetr hranici prvního povodňového stupně, tedy 160 centimetrů. Hladina běžně dosahuje výše kolem 80 centimetrů.

"Srážky ustávají, nepředpokládáme žádné zvyšování hladin," řekl dnes ráno ČTK dispečer Povodí Moravy. Vlivem dotoku by podle hydrometeorologů mohly kulminovat toky v dolních částech povodí. V povodí Bečvy by mohly hladiny ještě kolísat, neočekává se již překročení povodňových stupňů.

V Teplicích nad Bečvou klesla hladina Bečvy pod první povodňový stupeň, tedy 260 centimetrů, v pátek večer, přes noc se nadále snižovala. Ráno tam bylo 197 centimetrů vody, v poledne 188 centimetrů. V pátek odpoledne však řeka vystoupala až k 310 centimetrům. V Dluhonicích u Přerova hladina překročila v pátek odpoledne hranici prvního povodňového stupně ve výši 370 centimetrů jen o několik centimetrů, od 18:00 poté již postupně klesala, dnes ráno dosahovala výše 250 centimetrů, v poledne už to bylo 230 centimetrů.

Olomoucký kraj potrápily v pátek následky silného větru, hasiči řešili více než stovku případů, zejména popadané stromy, uvolněné střechy, stromy také zastavily provoz na železnici. Situace se však již odpoledne zklidňovala. "V noci a během dnešního rána hasiči v Olomouckém kraji neměli v souvislosti s velkou vodou ani větrem žádný výjezd," řekla dnes ráno ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

V kraji má být dnes podle předpovědi meteorologů zataženo, dopoledne deštivo, později oblačno s přeháňkami, místy bouřkami. Teploty by se měly pohybovat mezi 13 až 16 stupni Celsia. Povane mírný vítr.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu