ZMĚNIT MÍSTO

Teplotní rekordy dnes padly už na 16 stanicích ČR

22.05.2014

Praha 22. května (ČTK) - Teplotní rekordy pro dnešní den padly v Česku už na 16 stanicích měřicích déle než 30 let. Mezi nimi nejvyšší teplotu meteorologové zjistili v Plzni-Bolevci, a to 30,4 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2007 tam bylo tak překonáno o 1,6 stupně. ČTK o tom informoval František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Rekordy padaly i v hlavním městě. V Klementinu naměřili 29 stupňů Celsia, stejnou hodnotu zaznamenala i stanice v Libuši. V Průhonicích u Prahy má nový rekord hodnotu 29,1 stupně Celsia. Naproti tomu v pražské Ruzyni byla teplota o něco nižší. Teploměr tam ukazoval 26,9 stupně, přičemž dosavadní 64 let starý rekord má hodnotu 29,6 stupně.

Třicetistupňová hodnota, při jejímž dosažení lze podle meteorologů mluvit už o tropickém dnu, byla kromě Plzně překonána i v Domažlicích a Neumětelech na Berounsku. V obou případech naměřili meteorologové 30,2 stupně Celsia.+9

K tropickým 30 stupňům Celsia by měly teploty v Česku vystoupat i v pátek, poté podle předpovědi přijde studená fronta. Už od pátečního odpoledne zasáhnou české kraje, Prahu a Vysočinu velmi silné bouřky, které ojediněle může doprovázet přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr s rychlostí nad 70 kilometrů za hodinu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu