ZMĚNIT MÍSTO

Bouřky v ČR slábnou, meteorologové zmírnili výstrahu před povodní

29.05.2014

Praha 29. května (ČTK) - Bouřky nad územím České republiky zeslábly, srážky už přetrvávají jen ve formě deště. Během dneška by měla klesat většina horních toků zasažených řek. Kulminovat ale budou ještě dolní úseky, mírně zvýšit se mohou i hladiny v horním povodí Vltavy. Řeky ale dosáhnou maximálně prvního stupně povodňové aktivity. Meteorologové proto zmírnili výstrahu před záplavami a zrušili varování před vydatným deštěm v Plzeňském a Jihočeském kraji. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí už platí jen pro Prahu a kraje Středočeský, Jihočeský a Plzeňský. Výstraha trvá do sobotního rána.

Déšť v Česku je nyní místy trvalý, do dnešní půlnoci by mohlo na některých místech napršet asi 15 milimetrů, na Šumavě a v Novohradských horách až 20 milimetrů. Srážky budou během večera a první poloviny noci od severu slábnout a ustávat.

Horní toky řek budou odpoledne a večer klesat. Vzestup ale ještě čeká dolní části povodí, v noci na pátek by měla kulminovat Berounka v Berouně a v pátek dopoledne Vltava v Praze, průtok se bude pohybovat kolem prvního stupně povodňové aktivity. Stoupat bude také Labe pod soutokem s Vltavou, překročení prvního stupně tam ale není pravděpodobné.

Kvůli srážkám čekají meteorologové ještě mírné vzestupy hladin v povodí horní Vltavy, zejména pak na tocích odvodňujících Novohradské hory. Prvního stupně povodňové aktivity pravděpodobně dosáhnou Černá, Malše a horní tok Lužnice. "Ostatní toky budou mírně rozkolísané v závislosti na aktuálním rozložení srážek," uvedl ČHMÚ.

Za posledních 24 hodin spadlo nejvíce srážek v oblasti Jeseníku, na Mladoboleslavsku a Klatovsku. Přívalové deště nejvíce rozvodnily Černý potok u Velké Kraše na Jesenicku, kde byl přechodně překročen třetí stupeň, tedy ohrožení.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu