ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na nadcházející víkend s výhledem do dalšího týdne

30.05.2014

Nalézáme se v poměrně deštivé periodě, kdy se srážky vyskytují téměř na celém území. Včerejší 24 hodinové srážkové úhrny do 14 hodiny SELČ byly nejvyšší v oblasti východně od Prahy a v Jeseníkách, kde napršelo i přes 40 mm za zmíněných 24 h a to způsobilo na mnoha místech povodňové stavy. Ani teploty vzduchu nejsou příliš vysoké. To by se však v následujících dnech mělo změnit a teplota bude postupně stoupat, ubýt by mělo i srážek, které se budou vyskytovat převážně již jen v podobě přeháněk, později i ojedinělých bouřek.

Včera, 29. května 2014 ve 12 UTC, bylo nad Českem zataženo nízkou oblačností. K tomu se na většině území přidával i slabý trvalý déšť, který mohl výjimečně v nejvyšších polohách přecházet i ve sníh s deštěm. Teplota vzduchu se pohybovala převážně mezi 8 a 12 °C. K tomu vanul mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, na severních příhraničních horách až 12 m/s.

Frontální systém zvlněné studené fronty, který k nám připutoval od severu, již opustil území České republiky a za ním se projevuje relativně chladné severní proudění v týlu tlakové níže nad Pobaltím. Dále nás bude ovlivňovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu.

pátek bude oblačno až zataženo, ojediněle i polojasno a místy se vyskytnou přeháňky, zejména v horských oblastech. Večer bude přeháněk ubývat a oblačnost se bude protrhávat. Denní maxima můžeme očekávat mezi 12 až 16 °C. Vítr bude severní až severozápadní, na západě až severovýchodní a jeho rychlost se bude pohybovat na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku od 3 do 7 m/s, na ostatním území většinou do 4 m/s.

sobotu se dočkáme většinou skoro jasné až polojasné oblohy, na západě až oblačné. Během dne by mohla oblačnost přechodně přibývat a objevit se může místní přeháňka, spíše na východní polovině území. Ráno je ojedinělá možnost tvorby mlh. V noci teplota vzduchu poklesne na 8 až 4 °C, ojediněle na západě jen 2 °C a ojediněle se vyskytnou i přízemní mrazíky. Přes den se teplota vyšplhá na 16 až 20 °C. Vítr bude zpočátku jen slabý proměnlivý či severozápadní až západní do 4 m/s, během dne severozápadní až severní 3 až 7 m/s.

Neděle bude ve znamení polojasné až oblačné oblohy, během dne se bude tvořit kupovitá oblačnost a počítat bychom měli i s místními přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Noční minima očekávejme v rozmezí od 8 do 4 °C, denní maxima pak 17 až 21 °C. Vítr bude zpočátku a k večeru jen slabý do 4 m/s, během dne mírný severozápadní až severní 2 až 6 m/s a v bouřkách přechodně zesílí.

Na začátku příštího týdne počítejme s oblačnou až polojasnou oblohou, postupně spíše polojasno a zpočátku místy, později jen ojediněle přeháňky a ojediněle i bouřky. Noční minima 10 až 5 °C, denní maxima 17 až 22 °C a pozvolné oteplování.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu