ZMĚNIT MÍSTO

Vinařům na jižní Moravě dělají po housenkách starost i srnky

03.06.2014

Brno 3. června (ČTK) - Vinařům na jižní Moravě dělají starost srnky, které poškozují keře vinné révy. Vybírají si především aromatické odrůdy. Škody jsou podle některých vinařů vyšší, než když na jaře napadly vinohrady housenky. Jinak ale letošní rok slibuje díky teplému počasí kvalitní úrodu. Vinice už začaly kvést, asi o deset dní dříve než v jiných letech. Vyplývá to z ankety ČTK mezi vinaři.

Vinice letos na jižní Moravy nevymrzly, keře vinné révy tak po zimě nejsou poškozené. Teplá zima ale způsobila, že réva začala dříve rašit a stala se potravou housenek osenice a různorožce trnkového. "Nikdo nepamatuje takový rozsah," řekl dnes ČTK vinař František Mádl. Vinaři museli housenky sesbírat. Tam, kde vyžraly hlavní očko, vyrašila vinná réva z podoček. Ty ale už nebudou ve výsledku mít tak velké hrozny. "Míru poškození u housenek odhaduji kolem pěti procent," uvedl Mádl.

Také podle Františka Valihracha z Krumvíře na Břeclavsku poškození od housenek nebude vážné. "Problémy s housenkami byly všude, ale velký vliv na úrodu to mít nebude. Vinice bude asi nutné vícekrát chemicky ošetřit," uvedl.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka mají větší dopad na vinice srnky. Jejich stavy jsou podle něj posazené vysoko a myslivci nehradí škody, které na vinicích vznikají. "Je to tu takový divoký západ. Srny žerou vinohrad, je to vážný problém," uvedl Půček.

Podle Mádla srnky dělají patálie u mladších vinohradů. Vyhledávají sladší aromatické odrůdy, jako je Muškát moravský, Modrý portugal nebo Tramín. "Umí zlikvidovat celý keř. Jsou horší než housenky. Housenky se daly sbírat, ale co se srnkou," uvedl Mádl.

Podle něj ale i přes problémy se škůdci zatím dává letošní rok vinařům dostatek optimismu. Vinice už začaly kvést. "Nyní jsou vinohrady dost pěkné. Násada je velmi dobrá," uvedl Mádl. Oslovení vinaři se shodují, že odhadovat letošní úrodu je ale zatím předčasné. "Nyní jde hlavně o to, aby vše dobře odkvetlo. Také voda přišla v pravý čas," dodal Půček.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu