ZMĚNIT MÍSTO

Na Lužnici byla vybudována protipovodňová opatření za 659 mil. Kč

03.06.2014

České Budějovice 3. června (ČTK) - Loňské povodně napáchaly na vodohospodářském majetku a vodních tocích na jihu Čech vážné škody na 266 místech za 133 milionů korun. K dnešnímu dni jich je odstraněno 167 a na dalších zhruba 30 se pracuje. Největší investice šly na protipovodňová opatření na řece Lužnici, a to 659 milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel Povodí horní Vltavy Zdeněk Zídek. Kvůli povodním v posledních letech Povodí Vltavy na jihu Čech proinvestovalo na 23 stavbách 1,2 miliardy korun.

"Nejvíce opatření jsme dosud realizovali na Lužnici, a to osm za 659 milionů korun, další v pořadí je Vltava, kde šlo na protipovodňová opatření 375 milionů korun, na Otavě 97 milionů a na řece Lomnici 232 milionů," shrnul ředitel. Dalších 47 milionů Povodí vynaložilo na zabezpečení vodních děl Římov, Lipno I a Lipno II, aby byla bezpečnější při převádění povodňových vln. Investovalo také 41 milionů korun do drobných vodních toků, které převzalo do správy.

Povodí podle Zídka chystá dalších sedm staveb s projektovanými náklady 945 milionů korun. Tyto akce by mohly být financované z nově otevřeného protipovodňového programu ministerstva zemědělství, takzvaného PPO III. Budovat by se měla na řece Polečnici v Českém Krumlově, na Malši v Českých Budějovicích, ochránit před vodou by měla Husinec a Volyni. Projektují se také suchá nádrž Bílsko, opatření na rybníku Rožmberk a pro obec Budyně na Strakonicku.

Stav nebezpečí na jihu Čech kvůli záplavám loni trval od 2. do 19. června. Zasáhly 339 z 623 obcí a na majetku způsobily škody za dvě miliardy korun.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu