ZMĚNIT MÍSTO

Vody v řekách ubývá, velké toky jsou ale stále splavné

20.06.2014

Praha 20. června (ČTK) - S blížícími se prázdninami vody v českých a moravských řekách ubývá a hladiny mnohých z nich se blíží k vodáckému minimu. Velké řeky jsou však ve svých klidných úsecích splavné, v ostatních částech musí vodáci počítat s mělčinami, sdělil dnes ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Zřejmě nejlépe je na tom Berounka, na které je podle Jančara setrvalý stav. Splavná je z Plzně a v Berouně její průtok přesahuje deset kubíků.

V ostatních řekách vody ubylo, což se týká i Vltavy. Pod Vyšším Brodem ale tok pro splutí stačí. Ohře je průjezdná "s odřeným kýlem" a v peřejnatých místech musí vodáci hledat cestu mezi kameny. Na Otavě mohou zejména pod jezy, na kterých je voda využívána pro výrobu elektřiny, narazit na mělčiny. Větším problémem jsou mělčiny pro Sázavu, kde je méně než 50 centimetrů vody a místy je nutné se řekou brodit. V klidných úsecích od Ledče je ale možné plout. Lužnice je dobře sjízdná jen na horním a středním toku, pod Táborem už mohou být kamenité mělčiny.

Labe je splavné na středním toku a Jizera pod Malou Skálou. Z menších toků mohou vodáci vyrazit jen na střední tok Ploučnice a dolní tok Orlic.
Na Moravě jsou splavné převážně dolní toky, tedy Morava od Postřelmova, Odra od Ostravy a Opava ze stejnojmenného města. Dyji mohou lidé splouvat od Bulhar až k ústí do Moravy.

Jančar zmínil i víkendové vodácké akce, které se uskuteční na slalomovém kanále na Trnávce, na Moravici a na Jihlavě. Akce plánovaná na Svratce pod Vírskou přehradou musela být pro nedostatek vody zrušena.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu