ZMĚNIT MÍSTO

Víkendové počasí s výhledem do nadcházejícího týdne

20.06.2014

Aktuálně prožíváme relativně příjemné počasí s teplotami, které nezpůsobují přílišná parna, ale ani pocity chladu. Je poměrně zřejmý denní chod oblačnosti, kdy se před polednem spouštějí konvekční procesy tvorby kupovité oblačnosti, která v odpoledních hodinách vyústí v přeháňky. Večer se pak oblačnost rozpouští. Po nočním přechodu studené fronty by se v dalších dnech měly teploty vzduchu slabě zvednout a očekávat bychom měli přeháňky.

Včera, 19. června 2014 ve 12 UTC, bylo nad Českem polojasno až oblačno, převážně kupovitou oblačností a vyskytovaly se ojediněle i přeháňky. Dohlednosti byly většinou vyšší než 30 km. Teploty se pohybovaly v rozmezí od 19 do 23 °C, na severu okolo 18 °C. Vítr vál od severozápadu až západu rychlostí 2 až 6 m/s, v západní polovině Čech 4 až 8 m/s.

Po přechodu studené fronty od severu k nám proudí relativně chladný vzduch od severozápadu, který je urychlován mezi tlakovou výší v oblasti okolo Irska a tlakovou níží na severovýchodě Skandinávie. V příštím týdnu by nás měla zasáhnout vlnící se studená fronta.

pátek bude převážně oblačno až zataženo s místními přeháňkami. Večer se bude oblačnost částečně protrhávat a srážky budou ustávat. Denní maxima očekávejme v rozmezí 16 až 20 °C. Vítr bude čerstvý severozápadní s rychlostí 4 až 8 m/s, na horách až 10 m/s, během odpoledne postupně zeslábne.

sobotu se můžeme těšit většinou na oblačno s ojedinělými přeháňkami, které jsou nejpravděpodobnější v horských oblastech. Noční minima poklesnou na 10 až 6 °C, denní maxima se budou pohybovat od 16 do 20 °C, na jihovýchodě až 23 °C. Vítr povane většinou od severozápadu rychlostí 3 až 7 m/s, k večeru částečně zeslábne.

Nedělní počasí bude zpočátku ve znamení polojasné až skoro jasné oblohy, postupně až polojasno, na severu oblačno s přeháňkami. Noční teploty klesnou k 9 až 5 °C, přes den se vyšplhají na 18 až 22 °C. Během dne mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s, který večer zeslábne.

Na začátku příštího týdne by mělo být zpočátku skoro jasno až polojasno, od úterý spíše až oblačno s místními přeháňkami a ojedinělými bouřkami . Nejnižší noční teploty 12 až 7 °C, nejvyšší denní vystoupají ke 19 až 24 °C, ojediněle až 26 °C.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu