ZMĚNIT MÍSTO

Česká Lípa zakázala kvůli suchu brát vodu z potoků a řek

02.07.2014

Česká Lípa 1. července (ČTK) - Česká Lípa dnes zakázala kvůli dlouhotrvajícímu suchu brát vodu z potoků a řek. Kvůli téměř nulovým srážkám se dramaticky snížil průtok na vodních tocích, řekla dnes ČTK mluvčí městského úřadu Kristýna Brožová. Zákaz bude platit až do konce října.

Odbor životního prostředí v České Lípě se snaží zákazem čerpání vody z potoků ochránit rostliny a živočichy, které jsou na ní závislé. Lidé nesmějí odebírat vodu v celém povodí říček Bystrá, Svitávka, Šporka a také z Dobranovského, Libchavského, Robečského a Valteřického potoka.

Podle meteorologů patřil červen v Česku k historicky nejsušším. Na mnoha místech už v potocích zbývá sotva pár centimetrů vody. "Proto lidé musí tu trochu vody, která v korytech ještě zbyla, ušetřit. Jakmile bude v řekách a potocích více vody, zákaz bude odvolán. O změnách v zákazu budeme veřejnost informovat," ujistila Brožová.

Podobný zákaz není na Českolipsku ničím výjimečným. Naposledy zakázala českolipská radnice brát vodu z potoků loni od 25. července. "Tehdy se nesměla čerpat voda také z Ploučnice či Panenského potoka," dodala mluvčí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu