ZMĚNIT MÍSTO

Středočeský kraj prověří možnost výstavby přehrady na Berounce

22.07.2014

Praha 22. července (ČTK) - Komise Středočeského kraje pro prevenci a zmírňování následků povodní prověří možnost výstavby přehrady na Berounce. Její průtok by bylo možné regulovat stejně jako průtok Vltavy, a zmírnit tak následky záplav. ČTK to dnes sdělila mluvčí kraje Nicole Mertinová. Bývalý hejtman Josef Řihák (ČSSD) přitom zastával názor, že stavět přehradu na Berounce jako kdysi na Vltavě není v dnešní době možné. Poukazoval na to, že by bylo nutné vystěhovat velké množství obyvatel.

Podle hejtmanova náměstka pro životní prostředí Marka Semeráda (ČSSD), který Řiháka v čele komise pro prevenci povodní nahradil, jde o mimořádně citlivé a kontroverzní téma.

"Vážných důvodů, proč zde nestavět přehradu, je celá řada. Od ochrany přírody přes nutnost stěhování lidských sídel až po zábor zemědělské a lesní půdy. Ale současně je třeba vzít v úvahu, že Berounka je velká řeka, ve které zatím není možné regulovat průtok pomocí přehrady. Přitom ale při povodních v letech 2002 i 2013 měla Berounka zásadní vliv na průběh záplav v Praze i na dolních tocích Vltavy a Labe," podotkl Semerád.

Podle něj by bylo dobré, kdyby některá vysoká škola nechala zpracovat disertační práci na toto téma. Semerád by o tom rád vyvolal veřejnou debatu, stejně jako o možnosti vypustit přehrady Orlík nebo Slapy a vytvořit z nich suchý poldr.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu